Utorak, 28 rujna, 2021

Izetbegović: Čović je mogao dobiti više

Nemojte propustiti

“Mislim da je gospodin Čović mogao dobiti više, treba na drugačiji način da se odnosi prema Bošnjacima”, kazao je u intervjuu za N1 bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Izetbegović je komentarisao kako poboljšati odnose sa Hrvatskom i šta su bile teme razgovora u proteklom periodu.

“Prije svega, to je bilo vrijeme kada se pričalo o izgradnji Pelješkog mosta i njenih izjava koje su izazvale reakcije. Mi smo pokušavali poboljšati odnose sa Hrvatskom, pa smo ponekad i prešutili nešto što nam ne odgovara u javnosti. Onda sam ja odlučio izaći u javnost, jer ne riješavaju se neka bitna otvorena pitanja sa Hrvatskom. Lijepo je imati dobre odnose i uspješne sastanke, ali nikako da riješimo Buško jezero; troše neš energetski resurs, ne plaćaju ljudi, ogromna imovina je u Hrvatskoj koja se ne vraća, krenuli su graditi most za koji nas nisu pitali, a rekli su da jesu. Bile su teške izjave gospođe Kitarović koje obeshrabruju one koji žele da povuku BiH na evropskom putu, jer “šta će vam jedna zemlja sa 10.000 terorista”. Ona je tražila sastanak i razgovarali smo. Ono što želimo od Hrvatske da se odnosi prema nama kako ona želi da se drugi prema njoj odnose, da nas respektuje, poštuje naša prava i stavove, da konačno rješavamo pitanja i ne ponavljamo iz sastanka u sastanak šta treba riješiti”, kazao je Izetbegović za N1.

“Imali su reakciju koja je bila prejaka u prvi mah u odnosu na presudu za UZP, ali su i to reterirali i naravno da će reterirati. Hrvatska se trudi da bude jedna civilizirana zemlja i mislim da će stvari ići u tom smjeru i mislim da će prema nama imati sve korektniji odnos”, dodao je Izetbegović u izjavi za N1.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo