Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Izetbegović: Čović odustao od trećeg entiteta, Dodik će biti poražen

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Policija prekinula korona dernek u školi: Učiteljice iz BiH uz muziku uživo slavile 8. mart

Tokom proteklog vikenda pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS kontrolisali su brojne lokale zbog epidemioloških mjera i najviše posla su...

Zasjeda Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH: Hoće li biti restriktivnijih mjera?

Prije nekoliko dana premijer FBiH Fadil Novalić i pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez kazali su da je epidemiološka situacija...

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović komentarisao je danas sinoćnje obraćanje Milorada Dodika i Dragana Čovića na online sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na koju je pozvan i Izetbegović ali je odbio učešće jer je smatrao da su trebali biti pozvani članovi Predsjedništva BiH.

“Sinoć smo mogli čuti Čovića koji je kaže da se odriče trećeg entiteta i bilo kakvih insinuacija u vezi s tim. Dodik koji je bio vrlo agresivan i drzak te koji je pokušao u svom stilu da razgovara i sa svjetskim diplomatama na kraju je kazao da je spreman otići s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom i skinuti ploču na kojoj je ime ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama”, kazao je Izetbegović.

Smatra da su jučer svi dobili dobru i korisnu lekciju.

“Da sam prisustvovao tome to bi onda bila prepirka predstavnika konstitutivnih naroda. Ovako je Inzko, čija je pozicija drugačija i kojeg je Dodik ružno napao, predstavljao stanje u BiH i to je puno bolje nego da to radi bošnjački predstavnik”, istaknuo je Izetbegović.

On naglašava da je u pismu koje je poslao Vijeću sigurnosti UN-a ukazao na pokušaj da se razbijaju i na asimetričan način tretiraju institucije BiH, jasno objasnivši da u tome ne želi učestvovati, a potom je Vijeće sigurnosti koncizno i obavijestio o tome šta se događa u BiH.

Foto: NAP

“To su blokade, negiranje genocida, suprotstavljanje odlukama sudova o počinjenim ratnim zločinima, nagrađivanje zločinaca… Mnogi u Vijeću sigurnosti UN-a ne znaju i vjerovatno nisu mogli ni vjerovati da je u BiH odlikovan zločinac Radovan Karadžić. Na to treba ukazati. Čuli su oni i moj stav koji su mogli pročitati, a potom su čuli i Inzka i mislim da je mnogo bolje da on bude advokat BiH nego da to radim ja”, kazao je lider SDA Bakir Izetbegović.

Na pitanje da li će Dodik ispuniti obećano o skidanju ploče Radovanu Karadžići, Izetbegović kaže da je Dodik pragmatičan čovjek koji igra bezobrazno i drsko koliko može i kad to ne prođe on se promijeni.

“Dodik je za 180 stepeni promijenio politiku u zadnjih 15-ak godina. Od nekoga ko je govorio da je najveće zlo koje je pogodilo Republiku Srpsku i srpski narod Radovan Karadžić do onoga ko mu je tu ploču postavio i dodijelio odlikovanje”.

Izetbegović je dodao kako smatra da će Dodik postepeno biti poražen odnosno da će politika koju proklamira biti poražena jer ona nanosi ogromnu štetu Republici Srpskoj, srpskom narodu, ali i BiH u cjelini.

“To jeste politika koja dobija podršku glasača, ali vodi u pogrešnom smjeru i morat će se u jednom trenutku zaustaviti”, zaključio je Izetbegović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Popuštanje mjera u dijelovima države: Slovenija otvara kafiće, restorane i srednje škole

Kafići i restorani u dva regiona, u Posavju i na jugoistoku Slovenije, moći će od danas da rade normalno...

Možda vas zanima i ovo