Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Izetbegović i Džaferović nemaju dileme: Izbori će biti održani, ako se to bude eskiviralo onda će OHR morati da reaguje

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović istaknuo je danas da će Opći izbori u Bosni i Hercegovini biti održani i sredstva za to osigurana, te je pozvao na okončanje pokušaja opstrukcije.

– Izbori će biti održani, sredstva za izbor će se naći. Po mom mišljenju, tu nema dileme. Centralna izborna komisija će sutra, kako to zakon propisuje, raspisati izbore. Pozivam sve unutar Bosne i Hercegovine, koji namjeravaju učestvovati u utakmici za Opće izbore, da rade svoj posao. Pozivam i sve one koji su mislili praviti opstrukcije, bilo koje vrste, da na vrijeme stanu – naglasio je Džaferović u izjavi medijima.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je da Opći izbori u BiH moraju biti održani.

– Mislim da će se usvojiti budžet i da će doći do toga da imamo budžet i redovne izbore. Ako se bude, ta zakonska i ustavna obaveza, eskivirala onda će OHR morati da reaguje i da nametne ili budžet ili da se nekom odlukom iznađu sredstva za izbore. Izbora mora biti – poručio je Izetbegović.

Centralna izborna komisija BiH sutra bi trebalo da raspiše opće izbore u BiH u sjeni brojnih otvorenih pitanja, među kojima je i pitanje finansiranja izbornog procesa. Opći izbori u Bosni i Hercegovini održavaju se svake četiri godine, a lokalni izbori svake dvije godine.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović prisustvovali su danas, drugog dana Ramazanskog bajrama, centralnom obilježavanju Dana šehida koji je upriličen na Šehidskom spomen mezarju Kovači u Sarajevu.

Tom prilikom položeno je cvijeće na centralnom platou i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, a događaju su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti, vjerski djelatnici, porodice šehida, predstavnici boračkih organizacija i druge delegacije, prenosi Fena.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

NATO: Ruska ‘brutalna invazija’ posustaje

Visoki dužnosnik NATO-a kaže da se čini da rusko vojno napredovanje u Ukrajini posustaje te je izrazio nadu da...

Možda vas zanima i ovo