Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Izetbegović kategoričan: Neće biti pregovora sa HDZ-om

Autor:N1

Nemojte propustiti

Bakir Izetbegović smatra da je potrebno izbjeći mogućnost ponavljanja situacija poput nedavnih s neimenovanjem Vlade FBiH i nepopunjavanjem Ustavnog suda.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je nakon razgovora s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem danas u Sarajevu da medijatori iz međunarodne zajednice uporno pokušavaju svesti format pregovora o izmjeni Izbornog zakona samo na HDZ i SDA.

“Ja sam im kazao da to neće ići tako jer su nam potrebne dvije trećine glasova u Parlamentu da bi prošle ustavne promjene i ignorisati opoziciju iz ljevičarskih i građanskih stranaka osim što je nekorektno, nije ni pametno”, naveo je Izetbegović.

Istakao je da neće biti pregovora HDZ-a i SDA ali će danas na tom nivou pokušati naći rješenje da Dom naroda Parlamenta FBiH zaštiti poziciju Hrvata, a da pri tome ne bude nametanja volje manjine.

Bakir Izetbegović smatra da je potrebno izbjeći mogućnost ponavljanja situacija poput nedavnih s neimenovanjem Vlade FBiH i nepopunjavanjem Ustavnog suda.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka nije htio davati izjave za medije.

Izetbegović i Čović jutros su prvo održali odvojene sastanke s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim predstavnikom SAD-a za izbornu reformu Matthewom Palmerom, a kako je javio reporter N1, onda su se vratitili u zgradu Delegacije EU kako bi se priključili delegacijama SDA i HDZ koje razgovaraju o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žestok sukob Cece i Bosanca u “Zvezdama Granda”

– Ovo je za 6 ko kuća! Ko nije glasao? Sad ću krvi da vam se napijem – šaljivo...

Možda vas zanima i ovo