Utorak, 17 svibnja, 2022

Izetbegović: Komšić se ne bi osjećao komforno u SDA

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da Srebrenica treba biti distrikt sa posebnim režimom, kao i da bi i za Sarajevo bilo bolje da je distrikt nego da je ovako podijeljeno.

Foto: ArhivSarajevo proširiti na 10 prijeratnih opština

Izetbegović, koji je i visoki funkcioner SDA, naglasio je da ova stranka predlaže da Sarajevo preraste u distrikt, što bi podrazumijevavalo da se grad proširi na 10 prijeratnih opština, a možda obuhvati i Kiseljak da Hrvati budu uključeni.

Gostujući na Televiziji OBN, Izetbegović je kazao da još nije dobio original pisma koje mu je uputio nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić na engleskom jeziku, ali ga je pročitao na internetu.

“Kada dobijem pismo prevešću ga i odgovoriti”, kaže Izetbegović.

Govoreći o pozivu Karadžića, koji u pismu od njega traži da na suđenju svjedoči o kršenju embargo na uvoz oružja u BiH, Izetbegović je rekao da on ne može biti svjedok, jer nije bio član ratnog predsjedništva tadašnje BiH.

Govoreći o odlasku Željka Komšića iz SDP-a i o njegovom ostanku u Predsjedništvu BiH, on je rekao da je Komšić na izborima dobio više glasova od SDP-a. Izetbegović kaže da se Komšić ne bi osjećao komforno u SDA te da pretpostavlja da nekadašnji potredsjednik SDP-a “neće prilaziti nekim strankama, već će stvarati novo gravitaciono polje oko sebe”.

On je naglasio da će se BiH morati vratiti na odluku suda u Strazbourgu u slučaju “Sejdić-Finci” i dati pravo svakom građaninu da bude biran u Predsjedništvo BiH.

“Moraćemo se vratiti na prvobitni prijedlog iz Banjaluke – jedan (član Predsjedništva BiH) iz Republike Srpske i dvojica iz Federacije BiH (FBiH), bez toga da se govori koje su nacionalnosti”, rekao je Izetbegović.

Regionalna saradnja

Govoreći o trenutnoj situaciji i rekonstrukciji vlasti u FBiH, Izetbegović je istakao da se stranci ne miješaju, jer su se i oni zamorili i ne znaju šta više da urade. Izetbegović je istakao da se mora razvijati regionalna saradnja, posebno sa Srbijom i Hrvatskom.On je napomenuo da će u oktobru pozvati predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u Sarajevo na trilateralne razgovore BiH-Srbija-Turska.

“Naš problem su poruke predsjednika RS-a Milorada Dodika da postoje dvije srpske države – Srbija i Republika Srpska. Takve poruke su teške”, smatra Izetbegović i dodaje da, bez obzira što su Dodikovi postupci bolji od riječi, loše riječi mogu proizvesti lošu atmosferu.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Muž i sin čekali ženu pa prebili ljubavnika s kojim je izašla iz voza

"Sad ću biti prisiljen pokrenuti razvod braka jer se supruga očito ne može odlučiti s kojim od nas dvojice...

Možda vas zanima i ovo