Srijeda, 19 siječnja, 2022

Izetbegović: Moramo podići borbenu moć OS BiH, ako želite mir morate biti spremni na rat, Dodik neće stati na vrijeme

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Lider SDA reagovao je i na jučerašnje izjave člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, koji je kazao kako mu je “mučno sjediti sa Izetbegovićem”.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, večeras je u Kaknju komentarisao aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o pismu Christiana Schmidta, upućenom državnim parlamentarcima, a koje se tiče usvajanja Zakona o državnoj imovini, Izetbegović je istakao kako je SDA spremna odazvati se pozivu OHR-a.

Po istom principu, kada je riječ o odazivanju, SDA je spremna postupiti i po pitanju Zakona o zabrani negiranja genocida.

– Po pitanju donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida, i tu smo spremni da se odazovemo, da radimo, ali očekujemo rješenja od poslanika koji dolaze iz RS, odnosno Srba. Neka kažu šta je po njima rješenje i potrebna dopuna. Nekih posebnih izmjena ne bi moglo biti. Suština bi ostala ista, rekao je Izetbegović.

Kada je riječ o lobiranju u inostranstvu, lider SDA je kazao kako je ova stranka uputila nalog za otvaranje fonda iz kojeg će se koristiti finansijska sredstva za lobiranje.

Novac za taj fond bi, prema Izetbegovićevim riječima, trebao doći sa federalnog i kantonalnog nivoa vlasti.

Lider SDA reagovao je i na jučerašnje izjave člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, koji je kazao kako mu je “mučno sjediti sa Izetbegovićem”.

– Dodik je nepredvidiv, imao sam loše procjene u početku. Ne bih davao više ikakve procjene i dokle će ići. Nije ni meni drago sjediti s Dodikom, to traže prijatelji iz Međunarodne zajednice i sve to moramo obaviti. Ja neću biti taj koji će reći da se neće odazvati. SDA je uvijek težila da bude rješenja, pa i moje poruke da se nadamo da će tenzije pasti, da ćemo se dogovoriti… Probali smo pružiti ruku. Bojim se da će Dodik vući konopac dok on ne pukne, ako pukne, oni koji su izazvali ovu situaciju najteže će proći. BiH nije bila na radaru težih kriza, ali po svemu ovome, što dolazi iz EU, stvara se spremnost da se pomogne. Dodik neće stati na vrijeme. Mislim da 80 posto stanovništva u RS-u nije za to. Ovo je politika jednog bogatog političara koji se igra. Najveći autoritet na svijetu i najsiromašniji penzioner je u Republici Srpskoj. Ova politika mora prestati, kazao je on, dodavši da “Dodikova politika daje posljednje trzaje”.

U zaključku svog obraćanja, Izetbegović je poručio da nikome nije do rata, ali da bi se šanse za potencijal sukob značajno smanjile, ukoliko bi oni koji žele sukob znali da će imati probleme.

Pričavši u tom kontekstu, lider SDA je kazao kako bi bilo dobro podići borbenu moć u Oružanim snagama BiH.

– Ako imamo jak EUFOR, NATO, podignemo borbenu moć u OSBIH koja je legalna snaga u BiH, više će razmisliti oni koji bi se upustili u probleme. Ako hoćete mir morate biti spremni za rat, zaključio je Izetbegović.

Više s weba

Izdvajamo

Poskupilo pečenje: Kilogram janjetine u restoranima u Hercegovini košta čak 50 KM!

U poznatom restoranu Udovice, koji se nalazi između Mostara i Čitluka u mjestu Sretnice, kilogram janjetine košta čak 50...

Možda vas zanima i ovo