Utorak, 18 siječnja, 2022

Izetbegović: Moramo shvatiti da mi ne možemo bez Dodika i bez srpskih predstavnika u državnoj vlasti

Nemojte propustiti

Rezultati današnjeg sastanka “četvorke” u Mostaru su nešto novo, ali ne znam da li će dati željene efekte, kazao je u Dnevniku D član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

izetbegovicDodao je da najavljeno izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH neće napraviti ništa posebno.

– Mi smo ovu vlast ozbiljno shvatili. SDA će dogovoriti dalje korake u ovom slučaju – kazao je.

Smatra da je novo Vijeće ministara BiH donijelo set zekona od kojih svaki ide na štetu države te istakao da SDA neće dopustiti takvu stvar i u FBiH.

– SDA želi ostati u vlasti u FBiH zarad građana ove zemlje, a ne zarad preduzeća i kompanija. Nećemo dopustiti privatizaciju i prodaju firmi koje dobro posluju – kazao je.

Kada je u pitanju Parlament FBiH i Vlada FBiH Izetbegović je istakao da SDA može povući kočnice i čekati da se u Parlamentu iskaže volja naroda s posljednjih izbora.

– Narod posmatra pa neka procijeni. Pravi se golema šteta državi – naglasio je te dodao da očekuje da će proraditi savjest parlamentaraca.

Govoreći o izborima, Izetbegović je ih očekuje 2014.

– Prijevremeni izbori jedno je od rješenja, ali nemamo novaca. Mislim da bi na tim izborima pobjedu odnijele stranke koje štite interes naroda. Ponovili bi se rezultati s lokalnih izbora. SDA je spremna i za vanredne izbore – dodao je.

Rješenje političke krize je, smatra, ili u vanrednim izborima ili u promjeni stava onih koji štete državi.

Kada je u pitanju rad vlasti na državnom nivou stava je da je 2012. godina bila godina političke konfuzije i lutanja.

– Stranke nisu ni približno zadovoljile ono što se od njih traži. Izražena je retorika koja ugrožava stabilnost zemlje i to je jedan od razloga zbog čega BiH ima 11 puta manje ulaska kapitala nego prošle godine. Socijaldemokratske stranke nisu uradile ono što su trebale – smatra Izetbegović.

Podsjetio je da je SDA unosila stabilnost gdje god je to mogla te da će nastaviti blokirati sve što šteti državi.

Prokomentirao je i današnji sastanak s ministrom vanjskih poslova Srbije koji je okarakterizirao kratkim i veoma korektnim.

– Pokazao je želju da BiH i Srbija ostvare bolji odnos te da riješe goruća pitanja – rekao je.

Nastup predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u Banjoj Luci ocijenio je korektnim.

– Daj Bože da on to i misli. Vrijeme je da lideri u Srbiji pomognu srbijanskoj naciji da pogleda unatrag i vide šta su uradili BiH. Sve su učinili da BiH nestane. U izjavi srbijanskoj agenciji danas sam rekao da pogledaju snimke “škorpiona”. Nije Srebrenica napala Srbiju već obratno. Da se suoče s tim, šute ili pokažu razumjevanje – kazao je.

Dodao je da je loš odnos s Nikolićem šteta, ali je još veća šteta sastat se s njim dok god daje takve izjave.

– Moramo shvatiti da mi ne možemo bez Dodika i bez srpskih predstavnika u državnoj vlasti. Važnije je unutar BiH imati dobre odnose nego sa susjedima. Samo je pitanje vremena kada ćemo to shvatiti – izjavio je.

Istakao je da nije dobio nikakav poziv od Nikolića za sastanak šefova država regiona.

Smatra da se ima snage za ostaviti prošlost iza nas i krenuti naprijed. Potrebno je, rekao je, shvatanje i razumijevanje da ono što se desilo nije bilo u redu.

– Kada svi shvatamo šta je interes nacija koje su ostale iza raspada Jugoslavije bit će lakše graditi bolju budućnost – smatra.

Najavio je održavanje Kongresa SDA u maju 2013., ali nije precizirao da li će se kandidirati. Ne misli da bi njegova pobjeda na izborima za predsjednika SDA uzrokovala bilo kakav rascjep u stranci.

– Moje je da se bavim politikom. Unutar SDA nema blokova koji bi doveli do cijepanja – rekao je.

Za 2013. smatra da će biti teška posebno u RS-u, a zbog velikog zaduženja tako da može doći do socijalnog bunta.

– Ali, doći će investicije jer BiH ima prijatelje u svijetu – rekao je.

Građane BiH pozvao je na strpljenje, a lidere na razumno djelovanje.

– Neka malo bolje razmisle i prestanu s konfliktima i sebičnim zakonima. Neka budu bliže građanima – zaključio je Izetbegović.

(Fena)

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo