Subota, 23 listopada, 2021

Izetbegović: Možda Čović ubijedi Dodika da odustane od blokada

Nemojte propustiti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izrazio je nadu da će član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović ubijediti predsjednika Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da odustane od blokada.

Foto: Arhiv

Na taj način Izetbegović je komentirao današnji susret Čovića i Dodika u Mostaru, misleći prije svega na blokade koje se tiču bh. evropskog puta koje će BiH koštati u ovom trenutku 50 miliona eura, jer neće ući u Transportnu zajednicu Evropske unije.

Za njega je, kako kaže, čudna izjava Dodika koji je kazao da je s Čovićem dogovorio da HDZ ne glasa za pitanja za koja SNSD kaže da su protiv interesa Republike Srpske u državnim institucijama, te da bi na sastanku u Mostaru trebalo da bude dogovoreno koji će ljudi ovo koordinirati.

– Ne znam šta time žele postići, ne vidim zašto bi HDZ trebao braniti dovoljno dobro zastupljene predstavnike Republike Srpske u državnom parlamentu. Ne znam šta će dalje danas dogovarati, ali mislim da bi bilo bolje da se uvijek nalazimo najmanje po troje ili cijela koalicija, ali svako ima pravo na sastanke – stav je Izetbegovića.

Na pitanje da li će se sutra sastati s Čovićem, Izetbegović je odgovorio da se ne radi o nekim posebnim sastancima jer se oni sastaju jednom mjesečno ili u 15-ak dana, ali smatra da treba očuvati stabilnost i učiniti sve da parlamenti i vlade funkcioniraju, a to ne ide bez političkih sastanaka.

– Izborna kampanja počela je mnogo ranije u odnosu na planirano vrijeme i to kvari atmosferu u zemlji, zaustavlja provođenje Reformske agencije, usvajanje zakona potrebnih za ekonomski oporavak zemlje i zadržavanje mladih u zemlji – kaže član Predsjedništva BiH.

Svi se, dodaje, slažu da mladi napuštaju zemlju i da treba nešto učiniti da bi se to zaustavilo, a potom se bave politikanstvom, blokiraju donošenje zakona koji bi trebali pomoći državi te onda počnu govoriti o smjenama vlada.

Iznio je podatak da ovaj saziv Vijeća ministara, koji predvodi Denis Zvizdić (SDA), ima bolje ekonomske rezultate od Srbije, ali i od prethodnog saziva Vijeća ministara, a sada se planira takvo Vijeće ministara smijeniti.

– I ovo što se desilo u Republici Srpskoj kada je odlučeno da se ne usvoji Strategija transporta i to je udar na Vijeće ministara i općenito što BiH radi – mišljenja je.

Kazao je i da se na svim sastancima priča o izmjenama Izbornog zakona, ali predstavnici hrvatskog naroda u vlasti su u taj proces krenuli, tvrdi Izetbegović, jednostrano znajući od početka da tako predložene izmjene ne mogu proći.

– Razgovarat ćemo, ali ne vjerujem da može doći do rezultata s kojim bi bio zadovoljan Čović – zaključio je.

Čović je ranije najavio intenziviranje sastanaka sa stranačkim liderima, ocijenivši da je potrebno da se naredni period maksimalno iskoristi za iznalaženje rješenja za određena pitanja.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo