Subota, 23 listopada, 2021

Izetbegović na samitu u Sloveniji: Stranke predvođene SNSD-om građane BiH su pretvorile u taoce

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Izetbegović je zaključio kako će se prekidanjem blokada i jačanjem funkcionalnosti Parlamentarne skupštine i parlamenata nižih nivoa vlasti omogućiti pojačano i ubrzano ispunjavanje uvjeta na evropskom putu. Samo tako će se vratiti i povjerenje građana u proces širenja EU i pristupanje njoj.

U Republici Sloveniji danas se održava Samit predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana, čiji je domaćin predsjednik Državnog zbora Slovenije Igor Zorčič, te na kojem prisustvuje i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović. Na Samitu se vodi rasprava o ulozi parlamenta u vraćanju povjerenja u proces širenja Evropske Unije.

Ovom prilikom je Bakir Izetbegović ukazao na to da je povjerenje poljuljano zbog nekoliko razloga od kojih su prije svega promjena metodologije proširenja i pooštravanja kriterija u odnosu na raniji period. Dodao je i da je odgađanje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom dodatno narušili to već narušeno povjerenje.

– Te odluke su bile sebične i neodgovorne. EU i zemlje koje je čine su malo dale, a mnogo uzele zemljama Zapadnog Balkana. I nastavljaju da uzimaju ono što nam je najvrjednije, što se ne može ničim nadoknaditi – najvitalniji dio naših društava, mlade, zdrave, obrazovane ljude. Stotine hiljada kompletnih porodica je otišlo ili odlazi ka zemljama EU, poručio je Izetbegović.

U tom pogledu, Izetbegović se osvrnuo na trenutnu situaciju u BiH i blokadu rada državnih institucija koju su pokrenule stranke iz RS-a nakon što je donešen zakon o zabrani negiranja genocida. On je naveo kako su te stranke već bile prihvatile kao normalnim negiranje genocida ili odlikovanje osuđenih ratnih zločina, te da su, kada im je to zabranjeno zakonom, blokadom rada institucija sve građane BiH pretvorili u taoce.

Upravo ovakva praksa, rekao je Izetbegović, ima negativan uticaj ne evropski put BiH, ali da cjelokupna slika ima i mnogo gori izgled jer se kršenjem Daytonskog mirovnog sporazuma u pitanje dovodi i stabilnost cijele regije.

Kada su u pitanju obaveze Parlamentarne skupštine BiH u ispunjavanju uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa, Izetbegović je istaknuo potrebu izmjena Ustava i izbornog zakonodavstva, a naročito reduciranja ovlasti i nadležnosti domova naroda, koji odlučuju o svim pitanjima umjesto samo onim koja se odnose na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, prenosi Fena.

– To omogućava posredno izabranoj parlamentarnoj manjini u domovima naroda da bude iznad direktno izabrane parlamentarne većine u zastupničkim domovima, što diskriminira predstavnike građanskih, multietničnih stranaka koje čine više od četvrtine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i trećinu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kazao je Izetbegović.

Na kraju, Izetbegović je zaključio kako će se prekidanjem blokada i jačanjem funkcionalnosti Parlamentarne skupštine i parlamenata nižih nivoa vlasti omogućiti pojačano i ubrzano ispunjavanje uvjeta na evropskom putu. Samo tako će se vratiti i povjerenje građana u proces širenja EU i pristupanje njoj.

– Evropski parlament, prijatelji iz nacionalnih parlamenata država članica Unije imaju mogućnost da to povjerenje povrate, prije svega jasnom i nedvosmislenom podrškom reformskim procesima u BiH i njenoj evropskoj perspektivi, a zatim i utjecanjem na donošenje odluke kojom bi se ostvareni napredak valorizirao dodjeljivanjem kandidatskog statusa u što skorijem vremenskom periodu, zaključio je Izetbegović u svom obraćanju učesnicima Samita predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo