Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Izetbegović na sastanku sa Palmerom: U fokusu izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Planirano je da Palmer i Ajhorst nakon sastanka s Izetbegovićem razgovaraju i sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a.

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew) danas se tokom posjete BiH sastao s delegacijom SDA, predvođenom predsjednikom stranke Bakirom Izetbegovićem.

Teme su, između ostalog, izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH.

Sastanak, koji je počeo u devet sati, upriličen je u zgradi Delegacije EU u Sarajevu. Kako javlja naša novinarka s lica mjesta, među prvima su stigli Halid Genjac, generalni sekretar SDA i njegova kolegica Alma Čolo. Potom je došao i lider SDA Izetbegović.

Sastanku prisustvuje i direktorica za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Ajhorst (Eichorst).

Kako saznajemo, planirano je da Palmer i Ajhorst nakon sastanka s Izetbegovićem razgovaraju i sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a.

S obzirom na to da Izetbegović i Čović odavno bezuspješno pokušavaju čak i približiti stavove o izmjenama Izbornog zakona, analitičari su skeptici kada je u pitanju i današnji sastanak. Smatraju da je pritisak na lidere SDA i HDZ-a jedina nada u eventualni kompromis.

Interesantno za vas

Izdvajamo

“Prijetio” je NATO zbog BiH, ali je pognuo glavu pred moćnicima u Madridu

"Milanović je spao na ono što je oduvijek mrzio – na poziciju komentatora”, komentira analitičar Žarko Puhovski. Prije sumita u...

Možda vas zanima i ovo