Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Izetbegović: Navikao sam da srbijanski i političari iz RS-a namjerno izvrću i pogrešno tumače moje izjave kako bi me predstavili kao “neprijatelja srpskog naroda”

Nemojte propustiti

Nakon velikog broja reakcija koje su pristigle mahom iz manjeg bh. entiteta Republika Srpska nakon gostovanja u “Dnevniku” Federalne televizije, lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović odlučio je oglasiti se na svom Facebook profilu.

– Navikao sam već da srbijanski i političari iz bh. entiteta Republika Srpska, kao i dio medija, namjerno izvrću i pogrešno tumače moje izjave, u pokušaju da me predstave kao “neprijatelja srpskog naroda”. Očigledno će isto uraditi i s mojim posljednjim pozivom da se prestane sa podrškom ksenofobnoj, šovinističkoj i retrogradnoj politici koju vodi Milorad Dodik, a koja je usmjerena protiv države Bosne i Hercegovine, Bošnjaka, ali i Srba koji ne podržavaju njegove stavove. Reakcije koje su uslijedile, imena osoba i način na koji reagiraju, potvrđuju da sam rekao istinu, stoji u obraćanju Bakira Izetbegovića na Facebooku.

On je dodao i to da nije neprijatelj srpskom narodu, da je odrastao sa Srbima i da su neki od njegovih najboljih prijatelja i bliskih saradnika Srbi.

– Ne optužujem cijeli srpski narod za počinjene zločine i genocid. Za zločine su uvijek krivi pojedinci, ali se Srbi moraju upitati – otkuda toliki broj zločinački orijentiranih pojedinaca među njima, zašto su im dopustili da urade ono što su neosporno uradili? Krajnje je vrijeme da se srpski narod suoči s istinom. Jer, počinjeni zločini nisu bili pojedinačni i na nivou incidenata. Silovane su desetine hiljada Bošnjakinja i Hrvatica, nečijih kćeri i supruga. Ubijene su desetine hiljada civila, Bošnjaka i Hrvata koji su prethodno prošli užasne torture u koncentracionim logorima. To su bili nečiji sinovi, braća, očevi, podvukao je čelni čovjek SDA.

Nije neprijatelj Srbima, navodi Izetbegović, onaj ko ih poziva da se sa ovakvim istinama suoče. Kaže da im je neprijatelj onaj ko ih drži u lažnim uvjerenjima.

– Svojedobno je i Milorad Dodik bio spreman govoriti bolne istine svom narodu u lice. A zatim je promijenio priču, ciljano se pretvorio u nacionalistu i šovinistu kako bi dobio većinsku podršku birača. Ja nikada nisam promijenio priču, bez obzira na cijenu. Izvinio sam se za zločine koji su počinjeni nad Srbima od strane pojedinih pripadnika Armije RBiH, posjetio Kazane u Sarajevu, bio izložen medijskim napadima zbog toga. Pozivao sam Srbe da prihvate istinu, činio sam to u Sarajevu, ali i u zvaničnim posjetama Beogradu. I nastavit ću da ih pozivam da prestanu podržavati one koji ih drže u laži i vode u nove nesporazume i sukobe, stava je Bakir Izetbegović.

Srpske lidere, a Milorada Dodika na prvom mjestu, on poziva da priznaju genocid nad Bošnjacima i da traže oprost uime srpskog naroda, prestanu veličati presuđene ratne zločince i slaviti ih kao heroje, da se Milorad Dodik izvini zato što je Studentski dom na Palama nazvao po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću i zato što je dodijelio odlikovanja drugim ratnim zločincima, da prestane šovinistički vrijeđati Bošnjake i ostale neistomišljenike, među kojima su i Srbi koji ne podržavaju njegovu politiku, da prestane slaviti dan kada su srpski parlamentarci odlučili da se “teritorijalno razgraniče s Bošnjacima i Hrvatima” i da omogući da Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS imaju ista prava kao Srbi, da Bošnjacima u entitetu RS omogući ustavno pravo na bosanski jezik, da prestane voditi politiku usmjerenu protiv države BiH i počne poštovati njene institucije te prestane voditi separatističku politiku i posveti se izgradnji države i društva u kojima će se svaki čovjek bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost osjećati sigurno i ravnopravno.

NISAM NEPRIJATELJ SRSPKOM NARODU, ALI KSENOFOBNOJ, ŠOVINISTIČKOJ, ANTIBOSANSKOJ i ANTIBOŠNJAČKOJ POLITICI JESAM, I…

Posted by Bakir Izetbegović on Monday, 25 January 2021

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo