Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Izetbegović o brisanju “legitimnog predstavljanja”: Označeni blokatori BiH

Nemojte propustiti

Bakir Izetbegović je pozdravio i osudu politika koje prijete teritorijalnom integritetu, jedinstvu i suverenitetu zemlje.

Nakon što je jučer kongres Evropske narodne stranke (EPP) izbacio HDZ-ov legitimnog predstavljanja iz “Hitne rezolucije o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini”, oglasio se i Bakir Izetbegović, lider SDA.

“Zahvaljujem se prijateljima i partnerima iz Evropske narodne stranke (EPP) što su uvažili naše argumente i u usvojenoj Rezoluciji prepoznali prave prioritete u Bosni i Hercegovini, te jasno označili političke aktere koji blokiraju demokratske procese i put naše zemlje prema Evropskoj uniji”, kazao je Izetbegović iz Rotterdama u Nizozemskoj gdje je prisustvovao 27. kongresu EPP-a.

Izetbegović je pozdravio i osudu politika koje prijete teritorijalnom integritetu, jedinstvu i suverenitetu zemlje.

“Uz jasnu poruku da bilo kakve neustavne secesionističke akcije, koje izlaze iz ustavnih i zakonskih okvira, moraju prestati kako bi se omogućilo Bosni i Hercegovini da se posveti neophodnim reformama i dalje slijedi svoju EU perspektivu”, poručio je Izetbegović.

Podsjetimo, EPP je jučer na kongresu iz “Hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH” izbacio HDZ-ov prijedlog legitimnog predstavljanja.

“Oštro osuđujemo nedavne neprihvatljive poticaje kojima se stavlja pod pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje. Svaka neustavna, secesionistička aktivnost, koja izlazi van ustavnog i pravnog okvira, mora prestati, dok trenutne blokade institucija moraju smjesta prestati kako bi se Bosna i Hecegovina mogla pozabaviti neophodnim reformama i dalje slijediti svoju EU perspektivu”, navodi se, između ostalog, u rezoluciji EPP-a.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Preminula urednica BN TV-a Suzana Rađen – Todorić

Bila je dopisnik mnogih regionalnih medija i dobitnik je brojnih priznanja i odlikovanja. Dugogodišnja urednica BN TV Suzana Rađen-Todorić preminula...

Možda vas zanima i ovo