Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Izetbegović o brisanju “legitimnog predstavljanja”: Označeni blokatori BiH

Nemojte propustiti

Bakir Izetbegović je pozdravio i osudu politika koje prijete teritorijalnom integritetu, jedinstvu i suverenitetu zemlje.

Nakon što je jučer kongres Evropske narodne stranke (EPP) izbacio HDZ-ov legitimnog predstavljanja iz “Hitne rezolucije o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini”, oglasio se i Bakir Izetbegović, lider SDA.

“Zahvaljujem se prijateljima i partnerima iz Evropske narodne stranke (EPP) što su uvažili naše argumente i u usvojenoj Rezoluciji prepoznali prave prioritete u Bosni i Hercegovini, te jasno označili političke aktere koji blokiraju demokratske procese i put naše zemlje prema Evropskoj uniji”, kazao je Izetbegović iz Rotterdama u Nizozemskoj gdje je prisustvovao 27. kongresu EPP-a.

Upravo se čita:  Šta će Dodik reći na ovo? Višković o kamatnim stopama za RS: FBiH je bila pametnija, to je činjenica

Izetbegović je pozdravio i osudu politika koje prijete teritorijalnom integritetu, jedinstvu i suverenitetu zemlje.

“Uz jasnu poruku da bilo kakve neustavne secesionističke akcije, koje izlaze iz ustavnih i zakonskih okvira, moraju prestati kako bi se omogućilo Bosni i Hercegovini da se posveti neophodnim reformama i dalje slijedi svoju EU perspektivu”, poručio je Izetbegović.

Podsjetimo, EPP je jučer na kongresu iz “Hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH” izbacio HDZ-ov prijedlog legitimnog predstavljanja.

Upravo se čita:  Krišto uputila čestitku Plenkoviću u povodu Dana državnosti RH

“Oštro osuđujemo nedavne neprihvatljive poticaje kojima se stavlja pod pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje. Svaka neustavna, secesionistička aktivnost, koja izlazi van ustavnog i pravnog okvira, mora prestati, dok trenutne blokade institucija moraju smjesta prestati kako bi se Bosna i Hecegovina mogla pozabaviti neophodnim reformama i dalje slijediti svoju EU perspektivu”, navodi se, između ostalog, u rezoluciji EPP-a.

Pročitajte još

Izdvajamo

Sarajlija Nenad o Neletu: Jaran ga vozio na aerodrom, je li to etničko čišćenje?

“Ja sam Nenad Kovačević od oca Slobodana, čitav rat sam proveo na Bjelavama” Sarajlija Nenad Kovačević u svome tekstu osvrnuo...

Možda vas zanima i ovo