Subota, 21 svibnja, 2022

Izetbegović o Escobarovoj izjavi: Nije u pravu kad kaže da Dejton nije problem, Bošnjaci i Hrvati decenijama žive u agoniji

Nemojte propustiti

– Dejtonski sporazum je omogućio aparthejd i Dodiku i otvorio šansu da radi to što radi. Da se to pretvori u realnom životu u srpski entitet, da Bošnjaci i Hrvati žive u agoniji koja traje decenijama – kazao je Izetbegović

Lider SDA Bakir Izetbegović komentarisao je izjavu specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara poručivši kako ne misli da je ona stav SAD-a te da je riječ o “disonantnoj izjavi”.

Podsjetimo, Escobar je tokom posjete Zagrebu kazao da se o građanskom konceptu naše zemlje može razgovarati nakon što BiH uđe u EU te da Dejtonski sporazum nije problem nego korupcija i političari koji žele ostati na vlasti po svaku cijenu.

Izetbegović je rekao da poznaje američku politiku te da ona stoji iza BiH.

Kazao je i kako Escobar pokušava “vruć krompir prebaciti u krilo bh. političara i da ih sve izjednači”, ističući kako “su njegove izjave neutemeljene”.

– Dejtonski mirovni sporazum je luđačka košulja na rukama patritotski i proevropski orijentirane većine. Sputava glavnu snagu u BiH. 58 posto ruku je probosanskih stranaka, tradicionalno bošnjačkih, koje su za stabilnost, mir, protiv kriza, za evropski i NATO put. I tih 58 posto Dejton gura u 1/3. Dejtonski sporazum je omogućio aparthejd i Dodiku i otvorio šansu da radi to što radi. Da se to pretvori u realnom životu u srpski entitet, da Bošnjaci i Hrvati žive u agoniji koja traje decenijama. Dao u šake jednoj grupi okupljenoj oko HNS, koja ima 150.000 glasova, da bude jednaka kao grupacija koja ima pet-šest puta više glasova. Sve je to Dejton. Escobar nije u pravu kada kaže da nije problem Dejton, jeste problem – rekao je Izetbegović za N1.

Komentirajući izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića naveo je kako je “Hrvatska prijatelj BiH unatoč izletima koje on pravi”.

– Nije to Hrvatska. I u vrijeme najgorih sukoba ARBiH i HVO barem pola Hrvatske je bilo protiv toga i treba raditi na tome da pozitivni dio Hrvatske bude još snažnije izražen u saradnji s BiH – zaključio je Izetbegović.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Oštra reakcija: Teritorijalna reorganizacija Bosne i Hercegovine neće proći ma koliko buke i uvreda se plasiralo iz dana u dan

DF ističe da će ustrajat samo na rješenjima koja promovišu jednaku vrijednost glasa i otklanjanje svih oblika diskriminacije naših...

Možda vas zanima i ovo