Subota, 18 rujna, 2021

Izetbegović o Inzkovoj odluci: Likovanje nam ne treba, želim pozvati sve u BiH da puste da se stvari smire

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Istakao je da će Tužilaštvo BiH morati promijeniti svoj odnos prema ovom pitanju ili će se morati mijenjati sastav Tužilaštva BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je pozdravio odluku viskog predstavnika u BiH da nametne odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je pozdravio odluku viskog predstavnika u BiH da nametne odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

– Očekivao sam ovu odluku jer je to imalo svu logiku. Ovo je satisfakcija za porodice žrtava. Ovo je dobro za svakog građanina u BiH, za autoritet Inzkovog nasljednika, za srpski narod i srpske političare u BiH – rekao je Izetbegović.

Podvukao je da niko ne može biti protiv navedene odluke, osim naravno predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

– On je inače jedan remetilački faktor kojim će se morati pozabaviti međunarodna zajednica u BiH. Niko civiliziran ne može riječ jedne reći protiv ovakve odluke, tako da sam očekivao takvu odluku – kazao je Izetbegović.

Također, istakao je da će Tužilaštvo BiH morati promijeniti svoj odnos prema ovom pitanju ili će se morati mijenjati sastav Tužilaštva BiH.

– Mislim da će Tužilaštvo morati provoditi zakone uključujući i Krivični zakon. Zaprijećena je kazna od tri godine za one koji postupe protivno Zakonu koji je nametnuo visoki predstavnik – naveo je Izetbegović.

Posebno je naglasio da u ovom času nikome ne treba likovanje.

– Želim pozvati sve u BiH da puste da se stvari smire i ponašaju se kao iza jedne teške operacije – dopustiti da se stvari smire. Likovanje može izazvati poznate balkanske inate – to nam ne treba. Dakle, samo smireno, a onda ide jedan proces povlačenja odluka o odlikovanjima, uklanjanja murala odnosno uklanjanje retrogradnih sila u BiH. Ovo je jedan zakon od ogromnog značaja za BiH – zaključio je Izetbegović.

Odlukom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka nametnute su dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, ali i svih drugih oblika zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Upozorenje na opasno vrijeme, šteta i ljudske žrtve su moguće: U ovim dijelovima Bosne i Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm

U regijama Mostara, Foče, Trebinja i Livna upaljen je žuti meteoalarm zbog grmljavine i grmljavinskih procesa a vrijeme se...

Možda vas zanima i ovo