Srijeda, 31 svibnja, 2023

Izetbegović o izmjenama Izbornog zakona: Nije nemoguće da se sporazum postigne

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

– Gospodin Čović pokazuje sebi svojstven optimizam. Jučer je navodno trebao da bude neki sastanak u Mostaru koji se nije desio. Ne znam uopće o čemu se radi. Niti sam bio pozvan, niti je recimo gospodin Radončić bio pozvan, s njim sam komunicirao jučer.

Nakon sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH medijima se obratio Bakir Izetbegović, dopredsjedavajući ove institucije i lider Stranke demokratske akcije (SDA).

Poručio je da je dijalog dobrodošao, ali samo treba da se zna ko može razgovarati o državnim pitanjima, dodavši kako neće govoriti o državi BiH na nivou entiteta, već na nivou državnih institucija i predstavnika.

Kaže da Hrvati nisu ugroženi, naprotiv, imaju sve.

– Hrvati imaju sve mogućnosti da zaustave sve što žele na nivou Federacije i na nivou države. I u Vijeću ministara i domovima naroda, pored toga imaju i entitetsko glasanje, tako da je zaista priča o ugroženosti deplasirana. Ako je iko ugrožen, onda je to Bosna i Hercegovina i njeni privrednici – kazao je Izetbegović.

Upravo se čita:  Neće svi moći dobiti naknadu štete od poplava jer će se vršiti selekcija

Dotakao se zaustavljanja projekata razvojnih za našu zemlju.

-U vezi sa zaustavljanjem projekata razvojnih za Bosnu i Hercegovini, ja mislim da je to jedna loša strategija. Ja sam to kazao Varhelju kada mi je izložio plan. Zašto bi kompletnu BiH, pa čak i entitete, treba ustvari sankcije usmjeriti precizno hirurški na one koji prave probleme, a ne na narod i Bosnu i Hercegovinu.

Tako da mislim da je to jedna strategija od koje će se odustati. Čemu dalje mučiti, produbljivati siromaštvo i zaustavljati razvoj BiH, time se ništa neće postići – poručio je Izetbegović.

Kada je riječ o dešavanima u Ukrajini, Izetbegović je kazao da je to što se dešava protiv međunarodnog prava i onoga što su UN definisale kada je u pitanju nepromjenjivost granica.

Upravo se čita:  Komšić: Ako međunarodna zajednica nagradi projekat 'srpskog sveta', presuda Stanišiću i Simatoviću ostaje mrtvo slovo na papiru

– Mislim da mi moramo reći, što kažu, “bobu bob” a “popu pop”. Takva stvar se, naravno, može prenijeti na Balkan i izazvati izvjesnu interferenciju, ohrabriti, inspirisati neke na Balkanu da možda mogu silom neke stvari rješavati, što bi bilo jako loše. Tako da po meni ovu stvar treba zaustavljati na vrijeme, agresiju treba zaustavljati na vrijeme i tu treba biti hrabar. Tu ne treba, što bi rekli, “hodati po jajima” – ističe predsjednik SDA.

Izetbegović kaže da izbori mogu biti odgođeni maksimalno jedan mjesec.

– Izbori mogu biti odgođeni maksimalno jedan mjesec. Da li je to oktobar ili novembar, izbori će se desiti. Naravno bilo bi dobro da riješimo sve ono što bi se riješilo izmjenom Izbornog zakona. Prije svega mislim na implementaciju presuda Ustavnog suda i Suda za ljudska prava iz Strazbura – kazao je Izetbegović, a onda se dotakao jučerašnjeg navodnog sastanka u Mostaru.

Upravo se čita:  Sladić ima novu prognozu: Toplotni valovi će trajati od 10 do 15 dana

– Gospodin Čović pokazuje sebi svojstven optimizam. Jučer je navodno trebao da bude neki sastanak u Mostaru koji se nije desio. Ne znam uopće o čemu se radi. Niti sam bio pozvan, niti je recimo gospodin Radončić bio pozvan, s njim sam komunicirao jučer.

Mi smo tu da pokušamo. Nemam najava od prijatelja međunarodne zajednice da će dolaziti. Vjerovatno oni očekuju da se stavovi približe pokušali smo bilo je tu nekih pomaka, konkretno kada je u pitanju federacija. detalje neću danas govoriti o tome, ali nije nemoguće da se neki sporazum postigne.

Znamo šta je naš stav i ako se on realizira i ako bude bilo sluha za njega, u pitanju je funkcioniranje Federacije BiH, može zaista doći do sporazuma – rekao je Izetbegović.

Pročitajte još

Izdvajamo

AccuWeather objavio detaljnu prognozu za ljeto: Nema dobrih vijesti za BiH i Balkan

"Padavine bi trebalo da budu blizu historijskog prosjeka za veći dio ovog regiona, što će biti dobra vijest za...

Možda vas zanima i ovo