Utorak, 6 prosinca, 2022

Izetbegović osudio Nikolićevu izjavu: RS je multietnički entitet i samo dio BiH, i ništa više od toga

Nemojte propustiti

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović osudio je danas izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, u kojoj je on jučerašnji susret s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom nazvao sastankom “najodgovornijih ljudi dvije srpske države”.

bakir-izetbegovic“Pored navedenog, protokolarna aktivnost koja je pratila beogradski sastanak urađena je s očiglednom namjerom da se ovaj događaj tretira kao susret dva državnika jednakog statusa”, ocijenio je Izetbegović.

Dodao je da je “ovakav odnos predsednika Srbije prema BiH neodgovoran i neprimjeren diplomatskoj praksi”.

“Gospodin Nikolić bi morao znati da ne postoje nikakve ‘dvije srpske države’, te se, kao odgovoran državnik, mora ponašati u skladu s tom činjenicom”, rekao je taj zvaničnik povodom Nikolićeve izjave date na konferenciji za novinare poslije susreta sa Dodikom.

“Entitet Republika Srpska nema nikakve elemente državnosti prema međunarodnom pravu i prema svom ustavu je multietničan. Bez obzira na njegov naziv, entitet RS pripada svim konstitutivnim narodima – Bošnjacima, Srbima, Hrvatima – i svim građanima, te je, kao takav, samo dio države BiH i ništa više od toga”, naveo je Izetbegović u saopštenju za medije.

Zaključio je da bi “normalizacija odnosa i bolja saradnja sa BiH trebalo da budu interesi Srbije, ali i njena neizbježna obaveza na putu integrisanja u Evropsku uniju”.

“Izjave predsjednika Nikolića, kojima dovodi u pitanje suverenitet Bosne i Hercegovine, genocid u Srebrenici ili ulogu pojedinih optuženika za ratne zločine, mogu samo nanijeti štetu zemlji na čijem je čelu, te usporiti započete procese pomirenja i normalizacije u regionu”, naveo je Izetbegović.
(Agencije)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo