Četvrtak, 19 svibnja, 2022

Izetbegović osudio ponašanje MUP-a RS

Nemojte propustiti

Puna podrška predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Građanskoj inicijativi  “Glasaću za Srebrenicu”

Foto: ArhivPredsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović osudio je ponašanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske I Policijske uprave Srebrenica koji nisu dozvolili rad članova Međunarodnog posmatračkog tima sa mandatom Misije Vijeća Evrope u BiH I centralne izborne komisije da vrši nadzor procesa registracije prebivališta građana u Srebrenici za predstojeće lokalne izbore.
 
“MUP RS-a obavezan je ponašati se u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine i međunarodnim obavezama koje je BiH preuzela članstvom u VE. Također, zadatak MUP-a RS nije da ugrožava i progoni, nego upravo suprotno – da pruži punu sigurnost građanima Srebrenice i u potpunosti ih zaštiti u realiziranju njihovih legitimnih prava u izbornom procesu”, navodi se u saopćenju iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.
 
Navedeno je kako Izetbegović još jednom daje punu podršku Građanskoj inicijativi „Glasaću za Srebrenicu“ u njihovim nastojanjima da se preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici na legalan način omogući prijava prebivališta i registracija za lokalne izbore I dodaje da bi time “bili stvoreni uvjeti za izbor načelnika i demokratske vlasti koji bi bili prihvatljivi za sve građane ovoga grada”.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zelenski otkrio kako izgledaju pregovori o oslobađanju branitelja Azovstala

“Trenutno su u tijeku vrlo složeni pregovori o sljedećoj fazi misije evakuacije – uklanjanju teško ranjenih, medicinara. Riječ je...

Možda vas zanima i ovo