Subota, 4 prosinca, 2021

Izetbegović predložio da se zbog Srba u zakon o zabrani negiranja genocida doda Jasenovac

Autor:Klix.ba

Nemojte propustiti

“Usvojiti zakon sa tim amandmanima. Ako želimo rješavati stvari, evo jednostavnog izlaza. Mi moramo usvojiti zakon da bismo ga mogli mijenjati, dodati amandmane. To je jedini put i to se može uraditi sutra”, zaključio je predsjednik SDA.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je obrazložio kako on smatra da je moguće okončati političku krizu koja je uslijedila nakon zakonske zabrane negiranja genocida i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Objašnjenje je dao nakon sjednice Predsjedništva SDA u Banjoj Luci. Za njega je nužno da se ovaj zakon, koji je krajem jula ove godine nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, usvoji u institucijama, a da bi se mogao mijenjati. Nakon toga bi prihvatio amandmane na ovaj zakon kojim bi se zadovoljili politički predstavnici Srba u Bosni i Hercegovini.
Prema njegovim riječima, on je lično zainteresovan da se ti amandmani usvoje, a odnosili bi se na zločine iz Drugog svjetskog rata nad velikim brojem onih koji su bili u logoru Jasenovac.

“Usvoje se amandmani za koje je zainteresovana srpska strana, a koji se odnose na Jasenovac. To ćemo podržati, a ja posebno, jer čovjek po kojem se ja zovem je ubijen u Jasenovcu. Ubijena su mi obojica dajdža”, ukazao je Izetbegović.

Ocijenio je da se samo tako može riješiti ovo pitanje.

“Usvojiti zakon sa tim amandmanima. Ako želimo rješavati stvari, evo jednostavnog izlaza. Mi moramo usvojiti zakon da bismo ga mogli mijenjati, dodati amandmane. To je jedini put i to se može uraditi sutra”, zaključio je predsjednik SDA.

Istakao je i zaključke donesene na sjednici Predsjedništva ove stranke, a među kojima je i onaj kojim traže reakciju visokog predstavnika Christiana Schmidta na, kako je navedeno, secesionističku politiku.

Zaključci SDA nakon sjednice u Banjoj Luci: Schmidtova šutnja ohrabruje secesionizam
Podsjećamo, nakon što je Inzko nametnuo zakonsku zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina, stranke, i vladajuće i opozicione, u Republici Srpskoj odlučile su blokirati rad državnih institucija, jer su nezadovoljne Inzkovom odlukom. Rad državnih institucija još traje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo