Utorak, 30 svibnja, 2023

Izetbegović: S Komšićevom kandidaturom imam veze koliko i sa ulaskom Finske u NATO

Autor:N1

Nemojte propustiti

Bakir Izetbegović je istaknuo kako Dragan Čović i on imaju različita viđenja u vezi “legitimnih predstavnika”.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović istaknuo je kako SDA nije kandidovala Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, nego SDP i DF, ali je i dodao kako to ne smatra pogrešnim. Istaknuo je i to kako on “ne predstavlja Bošnjake nego Stranku demokratske akcije”.

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH je rekao da su išli sa hitnom procedurom kad im je Središnje izborno povjerenstvo kazalo kako će na nekoj narednoj sjednici donijeti odluku i proglasiti izborni proces otvoren kao takav.

Bakir Izetbegović je potom istaknuo kako Dragan Čović i on imaju različita viđenja u vezi “legitimnih predstavnika”.

Upravo se čita:  Michael Murphy, Christian Schmidt i Johann Sattler dobitnici "Večernjakovog pečata"

“Ja sam u Mostaru prihvatio da ću raditi na tome i pokušati iznaći rješenje zajedno s gospodinom Čovićem i prijateljima iz Međunarodne zajednice po pitanju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Legitimno predstavljanje je samo jedna tačka koja je spomenuta usput, a u vezi legitimnih predstavnika gospodin Čović i ja imamo različita viđenja. Za mene je gospodin Komšić legitimni predstavnik. Legitimno je izabran u skladu sa zakonom i Ustavom”, rekao je Izetbegović.

Potom se osvrnuo na dogovor kada je potpisan Mostarski sporazum kada je rečeno da će se razgovarati o izmjenama Izbornog zakona kako bi se riješila sva sporna pitanja.

Upravo se čita:  Bećirović čestitao Erdoanu pobjedu na predsjedničkim izborima

“Zašto to nismo riješili? Ja sam pristao da pokušam riješiti, nisam uzeo obavezu da ću riješiti. Političku kvadraturu kruga. Zato što je HDZ predlagao ovakve stvari, kakve čitava javnost u Bosni i Hercegovini danas vidi. Dakle, jesam ja mogao pristati na ovakve stvari? Gospodine Miletiću, ja ne predstavljam Bošnjake. Ja predstavljam Stranku demokratske akcije, koja ima osam ruku u Zastupničkom domu i tri u ovome. To su slobodni ljudi, ja im neću naređivati šta će raditi i oni sigurno neće prihvatiti retrogradna rješenja. Nije krivica mene i gospodina Čovića što imamo ovaj problem koji iz HDZ-a nazivaju ‘slučaj Komšić’. Nije SDA kandidovala Komšića, nego SDP i DF. Ja uopće neću da kažem da to niste trebali raditi, ali vi ste to radili. Zatim ste imali reakciju u blokadama u jednom teškom komplikovanju stvari u BiH. Kakve veze SDA ima s tim? Zašto mene prozivate u vezi s tim. Neću reći da niste u pravu što ste kandidovali Komšića, ali vi ste to uradili. Ja imam veze s tim, koliko i sa ulaskom Finske u NATO. Vi pratite tu logiku koju smo jučer čuli. Finska, NATO, SDA, ‘slučaj Komšić’”, rekao je Izetbegović.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo