Subota, 16 listopada, 2021

Izetbegović: SAD će pojačati angažman u BiH nakon izbora

Nemojte propustiti

BakirIzetbegovic15

Angažman Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini će biti intenzivan poslije oktobarskih izbora, izjavio je u opširnom intervjuu za portal Klix Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, a povodom preuzimanja čelne pozicije u najvišoj državnoj instituciji, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

– Angažman SAD-a će biti intenziviran u vremenu pred nama, vjerovatno nakon oktobarskih izbora. To mi je saopšteno od strane pojedinih američkih zvaničnika – kazao je Izetbegović. On, kako je rekao, nije zabrinut za budućnost zemlje u smislu njenog opstanka, cjelovitosti, suvereniteta itd.

– Ali brine me kulminacija tereta, objektivnih i subjektivnih slabosti, koja onemogućava brz oporavak privrede, intenzivno zapošljavanje omladine, smanjenje tenzija u društvu – kazao je. Stoga će, kako je rekao, SDA će pokušati okupiti većinu na svim nivoima vlasti oko programa hitnih mjera koji smo usvojili prije par dana, a koje uključuju rigorozne mjere štednje i smanjanja primanja.

Izetbegović se osvrnuo i na demonstracije, kazavši da su protesti krenuli spontano, ali su zatim zloupotrijebljeni.

– Preoteti su od strane onih koji su nabavili tone kamenja probrane veličine, napravili molotovljeve koktele, navukli fantomke i palili. A nakon paljevine se nisu povukli već su tražili ostavke i gdje to ima i gdje to nema smisla, nestanak vlasti od nivoa opštine do Predsjedništva BiH, ali samo na dijelu teritorije Federacije BiH – kazao je za Klix, prenosi NAP. Izetbegović je govoreći o prijedlozima za preustroj Federacije i BiH, rekao da mu se sviđa prijedlog Stjepana Mesića, ali da se treba razgovarati o svemu što vodi naprijed.

Na pitanje o stranačkim podjelama u SDA, Izetbegović kaže da i dalje postoje, ali da su slabijeg intenziteta.

– Ljudi naprosto osjećaju da nije vrijeme za unutarstranačke borbe, da ima daleko prečih i borbi i prioriteta – kazao je Izetbegović dodajući da je smjena Odbora za sigurnost urađena jer je „Odbor bio neaktivan u vremenu kad je morao biti najaktivniji“.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vukanović: Ovdje nema ko da ratuje, sirotinji dosta rata

"On je najveći neprijatelj RS i srpskog naroda! On je izdajnik! Jeste li vidjeli gdje da se ide u...

Možda vas zanima i ovo