Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Izetbegović sazvao sjednicu Doma naroda na kojoj bi se ukinule akcize na gorivo i umanjio PDV

Autor:Fena

Nemojte propustiti

S obzirom na to da aktuelni predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić nije sazvao sjednicu, tu je mogućnost iskoristio trenutni zamjenik predsjedavajućeg Doma Izetbegović.

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sazvao je hitnu sjednicu ovog Doma za 4. oktobra na kojoj će biti razmatran Izvještaj o postizanju identičnog teksta dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta izmjena Zakona o akcizama u BiH.

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice je uputilo pet delegata Asim Sarajlić, Munib Jusufović i Denis Bećirović iz Kluba Bošnjaka te Mladen Bosić iz Kluba Srba i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata.

Poslovnik o radu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH predviđa obavezu predsjedavajućeg Doma da sazove hitnu sjednicu u roku od tri dana od dostavljanja zahtjeva za njeno održavanje.

S obzirom na to da aktuelni predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić nije sazvao sjednicu, tu je mogućnost iskoristio trenutni zamjenik predsjedavajućeg Doma Izetbegović.

Usvajanjem predloženih izmjena Zakona o akcizama bi se ukinulo plaćanje akciza na gorivo u periodu od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na još tri mjeseca, što bi omogućilo sniženje cijena ovog energenta.

Usvajanjem izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost bi bila uvedena nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, a 22 posto na luksuznu robu.

Prethodno je 15 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predalo potpise i zahtjev za održavanje hitne sjednice sa istim tačkama dnevnog reda, ali ta sjednica još nije sazvana.

Dopredsjedavajući u Zastupničkom domu su Borjana Krišto i Denis Zvizdić. Jedno od njih, poslovnički, ima mogućnost da samo zakaže hitnu sjednicu s obzirom na to da Nebojša Radmanović kao predsjedavajući to nije učinio u propisanom roku od tri dana.

Ovi zakoni se čekaju mjesecima zahvaljujući, kako je ocijenio veći dio parlamentaraca, proceduralnim “razvlačenjima” i opstrukcijama prvenstveno SNSD-a, ali i HDZ-a.

Interesantno za vas

Izdvajamo

100 KM za nezaposlene: Vlada FBiH će sutra donijeti odluku o isplati novca za jednokratnu pomoć

Za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima potrebno je 27 miliona KM. Vlada Federacije BiH će na sutrašnjoj sjednici, kako saznaje Faktor...

Možda vas zanima i ovo