Petak, 25 lipnja, 2021

Izetbegović: “Šta znači legitimno predstavljanje? Recimo, Komšić je legitimno izabran Hrvat. Ne morate biti u HDZ-u, niti ste morali biti u HVO-u da biste bili legitimni predstavnik”

Autor:N1

Nemojte propustiti

Bakir Izetbegović, lider SDA, govorio je u intervjuu za N1 o izmjenama Izbornog zakona BiH, rekavši da nije za legitimno predstavljanje, kako to želi HDZ.

Poručio je da niko nema pravo nametati volju manjine većini, kako to radi HDZ u FBiH. Bakir Izetbegović je kazao da Čović pomalo vrijeđa inteligenciju ljudi, a oni se počinju navikavati na to.

Pojasnio je, također, šta za njega znači “legitimno predstavljanje”, kako to stoji u Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine.

Insistiranje na legitimnom predstavljanju odnijelo bi u dalje podjele u BiH, saopćeno je ranije iz Ministarstva vanjskih poslova Austrije. Kako komentira ovo i kako to može utjecati na pregovore s HDZ-om oko izmjena Izbornog zakona?

“Može pojačati poziciju nas koji nismo za legitimno predstavljanje kako to predstavlja HDZ. Šta znači legitimno predstavljanje? To je zakonsko, u skladu s Ustavom i zakonom BiH. Recimo, Komšić je legitimno izabran Hrvat. Ne morate biti u HDZ-u niti ste morali biti u HVO-u, kako oni smatraju, da biste bili legitimni predstavnik”, izjavio je Izetbegović.

SDA je za legitimno predstavljanje u smislu kako je to objasnio. “S tim da predstavnici svih konstitutivnih naroda imaju pravo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, u skladu s Ustavom BiH i FBiH. Mi tražimo da se uklone asimetrije u nadležnostima Vijeća naroda u RS i Doma naroda u FBiH, na način da Dom naroda prestane da koči, guši demokratiju i nameće volju manjine volji većine”, kazao je Izetbegović za N1.

Iz HDZ-a je ranije poručeno da je licemjeran stav SDA.

“Ustav BiH kaže da svaki od konstitutivnih naroda ima pravo na predstavnike i pravo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa. To je sve. Nemate pravo volju manjine nametati većini i obesmišljavati parlamentarnu demokratiju. Gdje HDZ nameće šta hoće, koči gdje hoće. Pri tome tvrdi da je diskriminiran. Faktični, svjedoci smo da nam ne daju formirati vladu”, istaknuo je lider SDA.

Pitali smo Čovića ranije zašto nema Vlade FBiH i vlasti u HNK. On je rekao da nema partnera. Bakir Izetbegović je odgovorio na ovo riječima:

“Neka ga nađe. Ako mi nismo partneri, široko mu polje.”

“SDA, DF, SD, HDZ ako hoće je 56 glasova. Čović pomalo vrijeđa inteligenciju ljudi i oni se počnu navikavati da se on ovako ponaša. Da nam ne da popuniti Ustavni sud, novu Vladu FBiH, da tvrde da su obespravljeni. Dominaciju ima”, rekao je Izetbegović.

HDZ još kaže da su stavovi “tu negdje” i “u SDA su svjesni važnosti legitimnog predstavljanja”?

“To sam objasnio. Kako je Ustav i zakon definisao. HDZ traži da se izmijeni Ustav i zakon, koji će njima omogućiti da većina ne bira manjini predstavnike. O tome se može razgovarati. Mi tražimo da manjina ne nameće volju većini, kako sam obrazložio, u Parlamentu FBiH”, pojasnio je.

“HDZ traži samo tvrdo, nema hrabrosti da napravi kompromis, da nešto da da bi nešto dobio. To je problem. Imali smo Fuleov model, zašto ga nije prihvatio? Tražio je nešto više i nije bilo dovoljno hrabrosti. To je nedovoljno snažna politika. Snažna politika traži kompromis i ide naprijed”, istaknuo je gost N1.

“Čović i HDZ, ako žele nešto da urade, neka ispostave svoj zahtjev. Mi ćemo ispostaviti naš. I ta se stvar da riješiti”, rekao je i dodao: “Fuleov model je odgovarao HDZ-u, nisu ga prihvatili.”

Juni se često spominje kao neka vrsta roka za izmjene Izbornog zakona.

“Iščašen model koji ide ljudima na nerve”

“Nisam postavio nikakav rok. To je Čović kazao, ne zna šta planira raditi iza juna. Formirali smo interresornu grupu, ona će nastaviti raditi svoj posao. Ovo je reduciran i iščašen model koji ide ljudima na nerve.

Ne mogu dvojica lidera sjesti i dogovarati sudbinu čitavog naroda. Gdje trebaju učestvovati predstavnici svih stranaka, pozicije, opozicije. To je uključeno sve u interresornu grupu, koja će početi s radom i biti poduprta rješenjima koja će donositi lideri. Ako Čović želi da nešto uradimo – neka izađe ususret ovome što nudimo. Da odvežemo čvor i pustimo grupu da razradi te stvari”, zaključio je Bakir Izetbegović o ovoj temi.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo