Utorak, 31 siječnja, 2023

Izetbegović traži da Čović otkaže sjednicu Doma naroda PS BiH, delegati SDA (ne)će doći

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Za SDA je HDZ-ov prijedlog neprihvatljiv iz niza razloga.

Sutrašnja hitna sjednica Doma naroda PS BiH mogla bi biti i otkazana ako ne bude kvoruma za rad i odlučivanje. Dovoljno je da ne dođe trećina zastupnika jednog od klubova. Na sutrašnjoj sjednici trebao bi biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku na prijedlog četiri delegata HDZ BiH. Ovaj prijedlog zakona podržava i SNSD koji su već najavili podršku zakonu.

Iako se SDA do danas nije oglašava u vezi hitne sjednice i HDZ-ovog prijedloga predsjednik SDA Bakir Izetbegović potvrdio je za Faktor da traže od Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma, da otkaže zasjedanje.

“SDA traži od predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH da otkaže sjednicu koju je sam zakazao, jer nisu stvoreni uvjeti za razmatranje i usvajanje izmjena Izbornog zakona”, kaže Izetbegović.

Za SDA je HDZ-ov prijedlog neprihvatljiv iz niza razloga.

“Prije svega, riječ je o protivustavnom prijedlogu, jer je u koliziciji sa Ustavom FBiH, ne ispunjava obaveze iz Mišljenja Evropske komisije, protivan je preporukama OSCE-a i ODIHR-a, ne otklanja diskriminaciju u pogledu kandidovanja onih koji ne pripadaju konstituvnim narodima, a time ne osigurava ni provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava itd. Uz sve to, ignoriše se ustaljena praksa da zakone prvo razmatra Zastupnički dom, a zaobiđena je Interresorna radna grupa, čiji zadatak je bio upravo izmjena izbornog zakonodavstva. Suštinski, radi se o jednostranom, pritivustanom spisku želja HDZ-a, sa namjerom da se uz pomoć SNSD-a u Domu naroda one usvoje i stvori lažna slika kako je “jedan od domova Parlamentarne skupštine BiH usvojio izmjene Izbornog zakona”, pojašnjava Izetbegović.

Ukoliko Čović ne otkaže sjednicu, delegati SDA (tri od pet) mogu nedolaskom srušiti kvorum za rad sjednice.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo