Petak, 3 prosinca, 2021

Izetbegović u njemačkom Mainzu: Masovan izlazak dijaspore na izbore je generacijski zadatak

Nemojte propustiti

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je, govoreći o aktuelnim problemima u BiH, kazao da je blaga reakcija međunarodne zajednice ohrabrivala nacionalističke politike koje su, između ostalog, otvoreno negirale genocid, slavile ratne zločince i vrijeđale Bošnjake.

U njemačkom gradu Mainzu održana je svečana tribina povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj se prisutnima obratio i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o historiji BiH, kazao da se prisjećanjem na prošlost trasira budućnost domovine, te da su žrtve i tegobe kroz koje je prošla ojačale BiH i njene patriote. Izetbegović je istaknuo da je BiH još od srednjeg vijeka, preko prvih banova pa sve do kralja Tvrtka I Kotromanića imala svoju posebnost.

“Ma koliko se hrvatska i još više srpska historiografija trudile da Bosnu prikažu svojom, hrvatskom odnosno srpskom teritorijom, a njeno srednjovjekovno stanovništvo Hrvatima ili Srbima, sasvim je dovoljno čvrstih dokaza da je Bosna bila zasebna i posebna, kao i njeno stanovništvo koje jeste bilo i pravoslavno i katoličko, ali ne hrvatsko ili srpsko, pogotovo u današnjem kontekstu tih nacionalnih pojmova”, pojasnio je Izetbegović.

Podsjetio je da su stanovnici Bosne sebe nazivali Bošnjanima, odnosno Dobrim Bošnjanima, te da su u velikom broju pripadali posebnoj Crkvi bosanskoj koja nije bila ni katolička ni pravoslavna već bogumilska.

Osvrnuvši se na periode Osmanskog, zatim Austro-ugarskog carstva i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, te Kraljevine Jugoslavije, Izetbegović je podsjetio na izazove sa kojima se Bosna suočavala, ali i na činjenicu da je, uprkos njima, uspijevala sačuvati svoju posebnost.

Za Rezoluciju ZAVNOBiH-a, čija godišnjica usvajanja se obilježava kao Dan državnosti, je kazao da je odredila budućnost BiH kao države ravnopravnih naroda.

“Ljudi iz generacije koja je u teškim vremenima nacističke okupacije organizovala ZAVNOBiH, moramo se sjećati s ponosom i zahvalnošću, jer je u sudbonosnim vremenima stajala na pravoj strani historije. To je generacije koja je u temelje BiH, njene neupitne trajnosti i opstojnosti, ugradila novi ugaoni kamen”, kazao je Izetbegović.

Tokom posljednje agresije je, podsjetio je Izetbegović, BiH bila suočena sa uništenjem, ali su, kako je kazao, patrioti pružili žilav otpor, a Armija RBiH je izrasla u dominantnu vojnu snagu.

“Nacionalističke paravojske su sistematski provodile etničko čišćenje, činile ratne zločine, rušenje vjerskih i kulturnih objekata, a mi smo sistemastki to sprječavali. Upravo to nam je osiguralo naklonost i podršku velikog broja pravdoljubivih i slobodoljubivih naroda i zemalja svijeta. Ta podrška i danas je prisutna, i veoma je važna za budućnost BiH”, izjavio je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je, govoreći o aktuelnim problemima u BiH, kazao da je blaga reakcija međunarodne zajednice ohrabrivala nacionalističke politike koje su, između ostalog, otvoreno negirale genocid, slavile ratne zločince i vrijeđale Bošnjake.

“Trenutna situacija traži jedinstven, zreo pristup, kao i koordinaciju po svim bitnim pitanjima. Nikakvih podjela i nepovjerenja ne bi smjelo biti u probosanskom bloku, kao ni u odnosu prema prijateljima iz međunarodne zajednice. U zaštiti države BiH i njenih institucija ne smije biti podjele na poziciju i opoziciju i borbe za stranačke interese. Jer, u sudbonosnim pitanjima za našu domovinu BiH, koja se ne tiču samo sadašnje generacije, već i generacije naše djece i unuka, sve drugo mora ostati po strani”, poručio je Izetbegović.

Ukazao je Izetbegović na neustavnost i nezakonitost poduzetih i najavljenih postupaka vlasti u entitetu RS, predvođene Miloradom Dodikom.

“Sve što uradi biće protuustavno i protuzakonito i za to će kad-tad morati odgovarati i snositi sankcije”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović se osvrnuo i na aktuelne razgovore o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, poručivši da se neće dozvoliti da konačno rješenje bude na štetu probosanskohercegovačkih snaga. Posebnu pažnju je posvetio procesu registracije birača iz inostranstva i glasanja na izborima, naročito na prostoru entiteta RS.

“Treba nam dodatna snaga. Vi je posjedujete. Imamo zajedničku listu u RS-u. Neka narod glasa za koga hoće, ali da to budu oni koji vole BiH. Vaših 100.000 glasova za probosanske stranke u entitetu RS u jednom danu će promijeniti odnose. Uz vaš masovan izlazak ta lista može osvojiti 10, ali i 15 manadata u Skupštini RS-a, čime će probosanski blok doći u situaciju da se bez njega ne može formirati vlast”, poručio je Izetbegović.

Masovan izlazak na izbore u sudbonosnom trenutku za državu je, zaključio je, generacijski zadatak.

“Dajte da te prve nedjelje u oktobru proslavimo kao dan kada smo promijenili odnose u BiH. Uradimo to zajedno”, zaključio je Izetbegović.

Svečanosti su također prisustvovali premijer FBiH Fadil Novalić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Senad Bratić i načelnik Općine Konjic Osman Ćatić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo