Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Izetbegović uoči pregovora izjavio da mu se prijeti, te govorio od čega Čović mora odustati

Nemojte propustiti

– Mi moramo popraviti odnos s Hrvatima u BiH, mi smo na kraju krajeva bili jedan narod – naveo je Izetbegović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da neće popustiti pritiscima u pregovorima koji se vode oko izmjena Izbornog zakona.

Kazao je da njemu predstavnici međunarodne zajednice prijete i podsjećaju da je i njegov otac morao podnijeti bolne stvari te da će tako i on morati uraditi neke nepopularne stvari koje će oboriti rezultat SDA na predstojećim izborima.

Izetbegović je potcrtao da neće pristati na to i da će predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović morati da plati za ono što je uradio i odustati od mnogih jakih stvari koje sada drži u Federaciji.

– Morat će odustati od blokada koje sada živimo, nedozvoljavanja da popunimo Ustavni sud, neformiranja nove vlade, od toga svega moraju odustati napismeno ili nema dogovora – rekao je Izetbegović.

Poručio je da je neophodno popraviti odnos Bošnjaka i Hrvata koji je, kako je rekao, pokvario Čović svojom podrškom Miloradu Dodiku i koketiranjem sa silama koje ugrožavaju BiH i tako naljutio Bošnjake i napravio problem.

– Mi moramo popraviti odnos s Hrvatima u BiH, mi smo na kraju krajeva bili jedan narod – naveo je Izetbegović.

Smatra da je Čović svojim djelovanjem toliko suzio manevarski prostor da sada nema nikoga ni iz lijeve opcije ko bi mu izašao u susret i ko vjeruje dvojcu Dodik – Čović da uđu u Predsjedništvo.

– Čović se poziva na to da su ljevičari krivi što su izabrali člana Predsjedništva iz reda Hrvata bošnjačkom većinom i da on ovo sve radi zbog toga, ali ne znam je li to tako – izjavio je Izetbegović.

Dodao je da se sada traži da on i SDA riješe taj problem s kojim nemaju ništa.

– Odjednom smo mi kao glavni u BiH, iako mnogi ti stranci čine da mi ne budemo glavni i da dođu neki drugi mladi s kojima se po restoranima dogovoraju protiv nas, ali sad smo glavni kad treba “pokupiti političke gelere”. Ne dam – poručio je Izetbegović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo