Subota, 16 listopada, 2021

Izetbegović upozorava: U toku je “svesrpski projekat”, situacija iz CG se preliva u BiH, ne isključujem mogućnost da će iz RS-a pokušati pocijepati državu

Autor:N1

Nemojte propustiti

Prema Izetbegovićevom mišljenju, moguće je da će rukovodstvo Republike Srpske pokušati “pocijepati državu”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, izjavio da je na sceni trenutno “svesrpski projekat” čiji obrise najbolje oslikava situacija u Crnoj Gori koja se, kako kaže Izetbegović, preliva i na Bosnu i Hercegovinu.

Naveo je da su primjeri tog projekta sintagma “srpski svet” kao i “Dan srpskog jedinstva” koji se prije par dana obilježavao u Srbiji i manjem bh. entitetu.

Izetbegović je istakako kako srpskim političkim predstavnicima u BiH treba ostaviti vremena nakon Inzkove odluke o nametanju Zakona o zabrani negiranja genocida da se, prema riječima predsjednika SDA, “ispušu”.

Smatra kako opozicione stranke u Republici Srpskoj nemaju snagu da se suprotstave Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u.

Prema Izetbegovićevom mišljenju, moguće je da će rukovodstvo Republike Srpske pokušati “pocijepati državu”, kazao je on za N1.

U tom slučaju, odgovor SDA bi bio moderna i multietnična Bosna i Hercegovina u kojoj će se, kako kaže Izetbegović, poštovati ljudska i kolektivna prava, kao i pristupanje NATO-u i EU.

– Tužilaštvo progoni Bošnjake u Federaciji BiH, a ne bavi se Dodikom. Treba zabraniti da se neradom ubija zemlja u kojoj ste rođeni. Ja bih da sam OHR, Savjet za primjenu mira, zemlje Kvinte, radio takve stvari, ili će retrogradne politike nadvladati i sudariti se sa nama, patriotama, na jedan vrlo ružan način, rekao je Izetbegović.

Dodao je da se, prema njegovom mišljenju, Bosna i Hercegovina neće nikada raspasti, jer se u njoj pitanju oni “koji vole BiH i nemaju drugu alternativu”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo