Nedjelja, 2 travnja, 2023

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

Autor:Patria

Nemojte propustiti

“Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca”, kazao je Izetbegović.

“SDA je mogla biti u vlasti da sam ja pristao na to da se odmaknem od DF-a. Bile su to direktne ponude. Možda će ovi iz “Trojke” dopustiti da im narede ko je legitiman, a ko nije legitiman. SDA-u niko neće naređivati”, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović na vačerašnjem skupu podrške kandidatu za načelnika općine Vogošća Migdadu Hasanoviću.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, Izetbegović je istaknuo postojanje dva faktora koji se odnose na pokušaje izbacivanja SDA iz vlasti. Jedan je bolesna želja za vlašću onih koji vode servilnu politiku koja za cilj ima dobijanje pozicija, a drugi je, kako je kazao, uloga određenih međunarodnih faktora.

“Stranci žele da pocijepaju probosanski blok, da mu umanje snagu i da od ovih osmorka, šestorka, trojka dobiju ono što nisu mogli dobiti od nas. Mi ne želimo imati protiv sebe međunarodnu zajednicu, ali još manje želimo uraditi stvari koje će biti nepopravljive i na štetu našeg naroda i države”, izjavio je predsjednik SDA.

Politike koje vodi Trojka, dodao je, će pomoći Hasanoviću da u nedjelju ostvari uvjerljivu pobjedu.

“Polako taj vjetar koji je puhao nama u lice se okrenuo i sada nam puše u leđa. Vidjet ćete u nedjelju u Vogošći, Bihaću i Srebreniku šta će se desiti. Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca”, kazao je Izetbegović.

Stranke koje su trenutno oponentske SDA-u će, najavio je, promijeniti svoj pristup i stati skupa sa SDA u odbranu države jer će ih narod primorati na to. Govoreći o upitima koji se odnose na zabrinutost za BiH i bošnjački narod, Izetbegović je kazao da je budućnost BiH i Bošnjaka u njoj sigurna.

“Prije nekoliko dana smo dobili najveći federalni budžet od Dejtona do danas. Penzije su ponovo povećane, rastu i plaće. Imamo ugovoren kompletan Koridor 5c. BiH, ali i sama FBiH je veća od kompletnog Izraela. Kada su prirodna bogatstva u pitanju, mi smo deset puta bogatiji. Imamo skoro sve što nam treba. Treba nam još dogovor i mir, da se neki urazume. Ne mogu bez SDA napraviti federalnu vlast. Uzalud su im pokušaji. Neki su se hvalili ambasadorima da će neke SDA-ovce uplašiti ili kupiti. Sada su vidjeli kako je žilava SDA kada treba. Kada se ugrozi ova zemlja i pozicija našeg naroda, onda smo mi jako žilavi”, izjavio je Izetbegović.

Također je istaknuo čvrstinu strukture SDA, koja se, uprkos pritiscima, nije pomjerila ni milimetra u proteklim mjesecima. Podsjetio je Izetbegović i na izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je poručio akterima u procesu formiranja vlasti da se okrenu SDA-u.

“Ja sam se nekim od tih ljudi danas razgovarao. I mislim da shvataju da je to neupitno. Samo je te procese potrebno ubrzati. Bili su Osmorka, Šestorka, a vidjet ćemo na kraju šta će ostati i od te Trojke. Neka malo probaju kako je na državnom nivou sa onima koji prave probleme i blokade. Neka jedno vrijeme lažu narod da je problem u SDA, da se svi uvjere da to nije tako. Mislim da neće izdržati ni na državnom nivou duže od godinu ili dvije. I to ćemo morati presložiti”, poručio je Izetbegović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo