Subota, 24 rujna, 2022

Izetbegovićeva najava izazvala potpunu pometnju u Dodikovim redovima: „Ponašanje SDA vodi u novu blokadu, nećemo prihvatiti uslovljavanja“

Autor:S.B.

Nemojte propustiti

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać kazala je za „Glas“ da blokade bez razloga mogu samo pogoršati odnose unutar BiH.

Predstavnički dom je po zahtjevu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije smijenio Miloša Lučića sa pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice. Tu odluku, kako bi stupila na snagu, treba sutra da potvrde i delegati u Domu naroda.

– Ta pozicija pripada nekome iz reda ostalih iz Republike Srpske. I to je jasno. Imali smo već na djelu razna uslovljavanja u proteklom periodu i to nas je dovelo u stanje nefunkcionalnosti. Ko god ima namjeru da blokira, neka se smatra odgovornim za dodatnu nefunkcionalnost institucija – istakla je Novaković-Bursać.

Na pitanje očekuje li blokade, Novaković-Bursać kaže:

– SDA nema niti jedan razlog da blokira popunjavanje pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, jer je jasno da pripada kadru iz Srpske, ali ako se upute u te vode, to će dodatno zakomplikovati odnose i političku situaciju u BiH, a krivci će biti isključivo oni. Očito da su iz SDA u javnost izašli sa stavovima koji nisu, prije toga, ničim izazvani te pokazuju svoju namjeru uslovljavanja. Mi nemamo namjeru da prihvatamo uslovljavanja.

Na pitanje na koje stavove misli, Novaković-Bursać kaže:

– Rekli su da ne prihvataju određeno ime, a to ime se još nije zvanično ni pojavilo, a oni već izlaze sa stavovima u vezi s tim imenom. Nevjerovatno je to da unaprijed najavljujete neslaganje, dok još ni prijedloga nema.

Novaković-Bursać nije smjela dati komentar na pitanje o kome se radi, ali već je danima jasno da je riječ o bivšem gradonačelniku Banje Luke Igoru Radojičiću.

Lider SDA Bakir Izetbegović nedavno je kazao da Radojičić neće dobiti podršku te stranke za ministarsku poziciju, što je očito teško palo Dodikovom SNSD-u, baš kao i Izetbegovićeva izjava da Senad Bratić bezuvjetno bude vraćen na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine RS-a!

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sjećate li se snimka “Nova godina sa Gringom”? Evo kako Gringo sada izgleda

Sjećate li se videoklipa "Nova godina sa Gringom", i glavnog aktera Izeta Ramovića Gringa koji je tada ženio svog...

Možda vas zanima i ovo