Utorak, 3 kolovoza, 2021

Izglasano otvoreno nošenje oružja u Teksasu

Nemojte propustiti

Poslanici Predstavničkog doma i Senata Teksasa izglasali su prijedlog zakona o otvorenom nošenju oružja na ulicama te druge najnaseljenije američke savezne države, koji će biti poslat na potpisivanje guverneru Gregu Abotu.

Očekuje se da će Abot, guverner iz redova Republikanske stranke, taj zakon potpisati i time ukinuti zabranu otvorenog nošenja oružja, koja je u Teksasu na snazi još od perioda poslije Građanskog rata, prenijela je agencija AP.

Vlasnici oružja će i dalje morati da imaju dozvolu za nošenje oružja, koje će moći da nose u pojasu koji neće morati da bude sakriven ispod odjeće.

U Teksasu, poznatom po divljem zapadu, kaubojima i jednim od najslobodnijih zakona o nošenju oružja u SAD, posljednjih 20 godina je bilo dozvoljeno nošenje samo sakrivenog oružja.

Vlasnicima dozvola za nošenje sakrivenog oružja je čak bilo dozvoljeno da u teksaškom Kapitolu ne prođu kroz detektore metala, pošto se automatski pretpostavljalo da su naoružani.

Teksas je, međutim, bio jedna od samo šest saveznih država u kojima je bilo zabranjeno takozvano otvoreno nošenje oružja, čije su pristalice dugo radile na tome da dobiju pravo da nose oružje tako da ga svako može vidjeti.

U Teksasu trenutno oko 850.000 građana posjeduje dozvolu za nošenje sakrivenog oružja, a taj broj se naglo povećao posljednjih godina.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brojne organizacije kritikovale hrvatski mehanizam za nadzor granice

Sporno je što će, prema informacijama nevladinih organizacija, mandat mehanizma biti ograničen na policijske stanice blizu granice i graničnih...

Možda vas zanima i ovo