Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Izgorjela džamija, biskup muslimanima ponudio da molitvu obavljaju u njegovoj crkvi

Nemojte propustiti

Nepoznati napadači zapalili su jedinu džamiju u gradu Geelong u australskoj saveznoj državi Victoriji, nakon čega je biskup Anglikanske crkve rekao da će ustupiti crkvenu dvoranu muslimanima za potrebe obavljanja molitve dok se džamija ne renovira.

Riječ je o vjerskom objektu koji je otvoren 1993. godine kada je lokalna muslimanska zajednica otkupila zgradu crkve i preuredila je u džamiju.

Džamija je u većoj mjeri izgorjela u požaru koji je izbio rano jutros, a istraga bi trebala otkriti počinioce. Lokalno stanovništvo tvrdi da su požar podmetnuli ili pripadnici antimuslimanskih grupa ili grupe koja je od novembra prošle godine zapalila nekoliko crkvi u tom australskom gradu, prenosi Anadolija.

Policijski inspektor Graham Banks izjavio je da policija pretpostavlja da se radi o slučaju povezanim sa ranijim paljenjem crkvi, te dodao da je istraga u toku.

dzamija-Geelong2Iako su lokalni muslimani unutrašnjost otkupljene crkve preuredili za potrebe muslimanskih vjerskih obreda, njen eksterijer je i dalje ostao u izvornom obliku crkvenog objekta. Policija smatra da je upravo vanjski izgled privukao pažnju vandala za kojima policija već traga zbog sličnih incidenata.

Imam Muhammed Ramzan izjavio je da je zapaljena jedina džamija u gradu i da je to tragedija i tužan dan za cijelo društvo, a ne samo lokalne muslimane.

“Australija je lijepa zemlja u kojoj žive dobri ljudi. Ovakvi ružni incidenti će nas dodatno učiniti jačim. Nećemo pokleknuti pred vandalima, već ćemo obnoviti džamiju i ponovo širiti poruke mira i suživota“, poručio je imam Ramzan koji je inače, porijeklom iz Pakistana.

Podrška muslimanskoj zajednici u Geelongu stiže sa svih strana, a biskup Anglikanske crkve Philip Huggins je izrazio spremnost da ustupi crkvenu dvoranu muslimanima za potrebe klanjanja džuma-namaza dok se džamija ne renovira.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tragedija u BiH: Poznat identitet poginulih mladića, bavili se sportom

Poznat je identitet stradalih mladića u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22:00 sata na magistralnom putu M-106...

Možda vas zanima i ovo