Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Izgradnja TE Banovići: Najviše ponuda dali Kinezi

Nemojte propustiti

izgradnja-te-banovici-najvise-ponuda-dali-kinezi_1402393964

Na javni poziv za finansiranje i izgradnju termoelektrane Banovići, koji je bio otvoren do 24. aprila 2014. stiglo je 13 ponuda, potvrdio je za Oslobođenje Avdija Mumić, rukovodilac službe za izgradnju TE.

Prema njegovim riječima, od pristiglih ponuda, najviše je kineskih, a tu su i ponuda od evropskih kompanija iz Španije, Poljske, Rusije.

“Trenutno stručna komisija vrši pregled, obradu ponuda da bi se ispitala njihova ispravnost”, kazao je Mumić.

Nakon utvrđivanja ispravnosti pristiglih ponuda slijedi slanje obavijesti kvalificiranim ponuđačima da učestvuju u drugoj fazi. S obzirom na to da se izbor partnera odvija u četiri faze, prva faza je pri kraju, a uskoro slijedi druga faza koja se odnosi na prikupljanje preliminarnih tehničko – tehnoloških i finansijskih ponuda od kvalificiranih ponuđača.

Kako je ranije najavljivano, okončanje cjelokupnog postupka i potpisivanje ugovora sa strateškim partnerom za izgradnju i finansiranje termoelektane Banovići blok 1- 300 MW očekuje se sredinom sljedeće godine. Ono što se očekuje od partnera jeste da osigura finansiranje i izgradnju objekta termoelektrane Banovići koja će biti 100 posto u vlasništvu RMU Banovići, a rudnik će vraćati kredit pod uslovima koji će biti određeni ugovorom.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo