Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Izgubljeni sati: Zašto sve kraće spavamo?

Nemojte propustiti

Spavamo u prosjeku samo šest sati i 41 minutu svake noći, što je za sat i 33 minute kraće od preporučenih osam sati. Više od polovice ispitanika priznalo je da se ne mogu naspavati vikendom i tako akumulirati sate sna potrebne za nadolazeći tjedan, otkriva nova studija upozoravajući koliko je manjak sna štetan po zdravlje.

Gotovo polovica ispitanika izjavila je da si ne može priuštiti gubljenje dragocjenog vremena vikendom, a čak 65 posto ispitanih izjavilo je da spavaju samo šest sati i 27 minuta, otkriva studija provedena među 2000 odraslih Britanaca. To znači da se spavamo sat i 33 minute manje od preporučene dnevne količine sna koja iznosi osam sati, piše MailOnline.

U studiji se ističe da više od četvrtine osoba spava manje nego prije godinu dana te da se najčešće opredjeljujemo za samo 11 minuta odgode buđenja, što stručnjaci smatraju posebno štetnim za zdravlje.

Četiri od deset odraslih osoba priznaje da postavljaju alarm za buđenje ranije nego što je potrebno, a zatim si priušte dva puta po dodatnih 11 minuta odmora. Tako vjeruju da će zavarati svoje tijelo da je dobilo više sna.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Čak 68 posto Britanaca koristi mobilni telefon da bi se probudili.

Stevie Williams iz Centra za spavanje u Edinburghu kaže da postavljanje budilice ranije nego što namjeravate ustati i odgađanje buđenja rezultira time da se osjećate umorni umjesto osvježeni kvalitetnim snom.

‘Drijemanje na taj način dovodi do propuštanja vitalne REM faze spavanja koje se događa neposredno prije buđenja. Za vaše bi zdravlje bilo korisno da iskoristite vikend kako biste akumulirali san koji će vam trebati tijekom tjedna.
Trećina odraslih ne spava zbog financijskih briga, četvrtina se prevrće noću zbog obiteljskih problema, a jedna od pet osoba uzrujana je zbog stresa na poslu. ‘Ne samo da više od četvrtine nacije manje spava nego prije godinu dana, nego je i gotovo polovica odrasle populacije zauzeta vikendom tijekom kojeg bi mogli nadoknaditi izgubljene sate. To je začarani krug iznimno štetan za zdravlje. Moramo prestati tretirati san kao luksuz te ga početi smatrati nužnim za naše zdravlje.’

Daljnje je istraživanje pokazalo da se u pokušaju da se naspavaju odrasle osobe odriču bitnih jutarnjih rituala poput doručka i jutarnjeg pranja, a 18 posto ispitanika priznalo je da ne pospremaju svoj krevet nakon spavanja jer su previše umorni.

(Tportal)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo