Srijeda, 22 ožujka, 2023

Izjašnjavanje Roma na popisu stanovništva bitno za položaj te populacije u društvu

Nemojte propustiti

Romski nevladin sektor iz Kaknja i Visokog predstavio je danas u Sarajevu projekt nazvan “Izjašnjavanjem do integracije”, koji ima za cilj animiranje što većeg broja romske populacije o izjašnjavanju na popisu stanovništva da bi se, uz što realniji broj, mogli poduzeti adekvatni koraci i pristupiti rješavanju brojnih problema s kojima se suočava ta populacija.

Pomenuti projekt implementira Centar za podršku Roma “Romalen” Kakanj, “Naše sunce” iz Visokog i Centar “Nada” iz Kaknja, a pokrenut je u cilju animiranja Roma da se “na popisu izjasne i budu ono što jesu”.

– Popis i veći broj Roma u BiH u odnosu na 1991. godinu stvaraju osnov da kod struktura vlasti probudimo svijest da ozbiljno pristupe problemima Roma, da se ta populacija lakše integrira u savremeno društvo – kazao je projekt menadžer Mujo Fafulić.

Apelirao je na popisivače i instruktore koji će biti angažirani na popisu da se taj posao što transparentnije uradi.

Romski nevladin sektor prepoznao je stanovanje, obrazovanje, zapošljavanja i zdravstvenu zaštitu kao osnovne probleme s kojima se suočavaju Romi u Kaknju i Visokom te konstatirao da iste probleme imaju i ostali pripadnici te populacije širom BiH.

(Foto: Arhiv)
(Foto: Arhiv)

Stoga smatraju je potrebno iznaći način za sistemsko rješavanje tih problema te lobirati institucije vlasti za adekvatnu implementaciju akcionih planova za rješavanje problema Roma.

Prema popisu iz 1991. godine u BiH je bilo 8.400 pripadnika romske populacije. Podacima romskog nevladinog sektora pokuzuju da Roma u BiH trenutno ima 80.000 do 100.000, dok su akcioni planovi za stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu izrađeni prema brojki od oko 76.000 Roma.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo