Utorak, 27 srpnja, 2021

Izlasci sa sjednica, tipkanje, jedenje – više neće moći u parlamentarnim klupama!

Nemojte propustiti

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su Prijedlog kodeksa ponašanja poslanika i delegata. Neprimjereno oblačenje ili ponašanje nije bilo rijetkost u parlamentarnim klupama. Može li to kodeks promijeniti?

Neopravdani izostanci, napuštanje sjednice, čitanje knjiga ili novina, korištenje mobitela i laptopa. Ovo su slike sa današnje sjednice Parlamenta. Već na nekoj od narednih sjednica ovakvo ponašanje moglo bi biti sankcionisano. “Vidite da i danas imamo nediscipline u smislu nedolaska, hodanja, ponašanja, izlazaka pa čak i ponašanja gdje svako počinje tumačiti poslovnik kako njemu odgovara”, rekla je Borjana Krišto, predsjedavajuća PD PSBiH.

Kodeks o ponašanju poslanika i delegata ranije nije postojao. “Zbog toga je potrebno da pitanje ponašanja bude uređeno kodeksom jer ono što je urađeno izbornim zakonom to očigledno nije dovoljno”, kazao je Šefik Džaferović, zastupnik PD PSBiH.

Za nepoštovanje Kodeksa mogu ce izreći pismena opomena, novčana kazna i javna opomena. “Mi po ovome što je predviđeno morali bi imati neku parlamentarnu policiju koja bi pratila ili referisala ko poštuje, a ko ne poštuje kodeks”, istakao je Sadik Ahmetović, zastupnik u PS PSBiH.

O sankcijama će odlučivati komisija, a po prijavi koja ne smije biti anonimna. Teške povrede kodeksa su nepridržavanje Ustava BiH i zakona, davanje izjava koje nisu potkrijepljene dokazima, konzumiranje alkohola i hrane u toku sjednice, isticanje zastave i amblema u toku sjednice, govor protiv ličnosti, prekidanje govornika, narušavanje toka sjednice, reda u sali, uredima i na hodnicima.

“Treba imati norme ponašanja nemam ništa protiv toga, ali mislim da to nije isforsirano problemom već nekim budućim situacijama”, smatra Mladen Bosić, zastupnik u PS PSBiH.

Damir Arnaut, zastupnik u PS PSBiH, je kazao: “Mi smo zadovoljni i konačnim tekstom i nadamo se da će to zaustaviti praksu da poslanici dolaze u farmerkama.” Pravila za neke parlamentarce i ranije su se podrazumijevala – za sve ostale uskoro su obaveza.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo