Petak, 29 rujna, 2023

Izmjena zakona: Ako stavite u promet drvo koje nije žigosano, kazna od 5.000 do 10.000 KM

Autor:Agencije

Preporučeno

Novčana kazna se kreće u iznosu od 5.000 do 10.000 KM za prekršaj korisnika šuma ili drugi pravni subjekt ukoliko, na primjer, pokreće drvo, dijelove stabala i grane ili stavlja u promet drvo koje nije žigosano i snabdjeveno otpremnim iskazom, ili pak stavlja u promet nedrvne šumske proizvode bez odobrenja i otpremnog iskaza.

Nakon što je usvojila Zakon o Kantonalnoj agenciji za privlačenje investicija i privatizaciju, Skupština Kantona Sarajevo razmatra i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama Kantona Sarajevo, a intencija je rasterećenje privrede od parafiskalnih nameta, stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, kao i sveobuhvatne zaštite prirodnih resursa, odnosno, šuma i šumskog zemljišta na području KS.

Ministar privrede KS ADnan Delić je obrazložio da, u skladu sa navedenim, nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama KS, u cjelosti je ukinuta naknada za općekorisne funkcije šuma koju su bili dužni plaćati svi poslovnih subjekti koji obavljaju poslovnu djelatnost na području KS.

Upravo se čita:  U Kantonalnoj bolnici 17 osoba radilo sa lažnim diplomama, prijavljeni su policiji

– S druge strane, a kako bi se osiguralo finansiranje aktivnosti koje imaju za cilj zaštitu i unaprjeđenje stanja šuma i šumskog zemljišta predviđeno je da se za ove namjene osiguraju finansijska sredstva iz Budžeta KS u rasponu od 0,5 do 2 posto od poreznih i neporeznih prihoda u Budžetu za prethodnu godinu – kazao je on.

Intencija zakona je i organizacija zaštite šuma i kaznene politike. Kako bi se osigurala adekvatna neposredna zaštita šuma od protupravnih aktivnosti, predviđeno je da čuvari šuma počiniocima prekršaja u šumi na licu mjesta izdaju prekršajni nalog, što predstavlja značajnu novinu u odnosu na prethodni Zakon.

Također, kaznena politika Zakona predviđa i da ukoliko čuvari šuma ne bi provodili aktivnosti na zaštiti šuma, odnosno blagovremeno ne bi obilježavali i evidentirali štete i poduzimali dalje radnje, korisnik šuma je dužan nadoknaditi štetu i istu uplatiti u Budžet KS na osnovu Rješenja šumarskog inspektora, te prekršajno odgovarati kao pravno lice.

Upravo se čita:  Visoki domaći i međunarodni zvaničnici stižu na vježbu OSBiH na Manjači

– Dakle, kaznenim odredbama ovog Zakona predviđeno je da prekršajno odgovara i čuvar šuma, korisnik, ali i odgovorna osoba, odnosno direktor preduzeća, koji će biti sankcionisani ukoliko ne rade po zakonu, a što do sada nije bilo primjenjivo odnosno nije bilo moguće – naveo je Delić.

Novčana kazna se kreće u iznosu od 5.000 do 10.000 KM za prekršaj korisnika šuma ili drugi pravni subjekt ukoliko, na primjer, pokreće drvo, dijelove stabala i grane ili stavlja u promet drvo koje nije žigosano i snabdjeveno otpremnim iskazom, ili pak stavlja u promet nedrvne šumske proizvode bez odobrenja i otpremnog iskaza.

Trenutno se u Tužilaštvu KS vodi nekoliko krivičnih postupaka protiv čuvara šuma, a šteta je ogromna.

KJP “Sarajevo-šume” dužne su od dana početka primjene Zakona, čuvare šuma koji su bili zaposleni u Upravi za šumarstvo na poslovima neposredne zaštite šuma preuzeti i rasporediti bez javnog oglašavanja, a u skladu sa njihovom stručnom spremom i radnim iskustvom. Tim povodom će biti zaključen sporazum između Ministarstva i KJP “Sarajevo-šuma” .

Upravo se čita:  Pismo namjere Centralne banke BiH: Traže zemljište za izgradnju Glavne jedinice Sarajevo, ponude se mogu slati do 16. oktobra

Vlada će donijeti odluku o prijenosu imovine u vlasništvu KS koja je potrebna za obavljanje poslova neposredne zaštite šuma od KJP „Sarajevo-šume“.”

U obraćanju zastupnicima Skupštine KS, predsjednik Udruženja “Eko akcija” Anes Podžić je izrazo bojazan da predložene izmjene zakona nisu od pomoći jer se šume KS nemilosrdno uništavaju.

Smatra da su u pitanju tek kozmetičke izmjene Zakona o šumama, koje neće voditi nužnoj transformaciji javnih politika.

– I ova garnitura vlasti kao i prethodne, utvrđuje trasu ka potpunom uništenju šuma kao prirodnih vrijednosti, javnog dobra a u interesu komercijalne gradnje koja će donijeti propis samo odabranim biznis krugovima. Kao primjer je naveo je već najavljene projekte na Bjelašnici, gradnja fudbalskog stadiona, dvorane, i to u vodozaštitnoj zoni na šumskom zemljištu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo