Petak, 22 listopada, 2021

Iznude novca u bh. preduzećima: Prijeti se prvo vlasniku, pa rodbini, menadžeru, zaposlenicima, porodici…

Nemojte propustiti

iznuda novcaIako je pojava iznude novca u preduzećima u BiH ispod jedan posto, točnije 0,7 posto, ona je i pored tog podatka razlog za brigu, navodi se u istraživanju koje je proveo UNODC.

Naime, iznuda novca je ozbiljno krivično djelo u kojem izvršitelj pokušava dobiti novac ili neku drugu korist prijetnjom ili zastrašivanjem. U pojedinim slučajevima iznuda novca povezuje se s organiziranim kriminalom, odnosno kriminalnim grupama koje imaju moć i sredstva uputiti prijetnju preduzećima da će se, ako se njihovi uvjeti ne ispune, suočiti s posljedicama. Podaci iz ankete pokazuju da prijetnje iznuđivanjem poprimaju različite oblike.

Kada su u pitanju preduzeća u BiH, više od polovine prijetnji iznuđivanjem podrazumijevaju osobne prijetnje vlasniku, menadžeru, zaposlenicima i njihovoj rodbini, a trećina ili 33 posto nanošenje štete preduzeću ili imovini. Ostali slučajevi podrazumijevaju neodređene negativne posljedice i prijetnje kao što su nanošenje štete klijentima, uništavanje proizvoda ili čak otmica zaposlenika, menadžera ili njihove rodbine. Metode za provedbu prijetnji u BiH su uobičajene i osmišljene da imaju najveći utjecaj na osobu kojoj se prijeti. U trećini slučajeva prijetnji, prijestupnici ulaze u preduzeća kako bi izrekli prijetnju, dok u dvije petine slučajeva prijetnje dolaze telefonski. U trećini slučajeva prijetnje se događaju licem u lice na drugim mjestima. Zanimljivo je naglasiti kako se u 61 posto slučajeva ne koristi oružje, a kada se koristi oružje, obično je riječ o prijetnji pištoljem u 12 posto slučajeva ili nekim drugim predmetom koji služi kao oružje u 10 posto slučajeva.

Inače, vandalizam u preduzećima u BiH usmjeren je na objekte – 49 posto, vozila koja pripadaju poduzeću – 33 posto te na uređaje u 13 posto slučajeva. Kada je u pitanju vandalizam, krađa motornih vozila preduzeća, prema rezultatima ankete, događa se obično izvan poslovnih objekata. Dok se dvije petine ovih incidenata događaju u poslovnim objektima, polovina krađa motornih vozila, ili 57 posto, događa se izvan poslovnih objekata, ali u istoj općini u kojoj su poslovni prostori smješteni. S druge strane, oko 1,6 posto krađa motornih vozila događa se na drugim mjestima na teritoriju BiH.

Određen broj motornih vozila uspije biti vraćen. U mnogim slučajevima prijestupnici koriste motorno vozilo samo na određeno vrijeme, dok čine neko drugo krivično djelo, nakon čega ga ostave na mjestu gdje se može pronaći. Prema podacima, svako četvrto vozilo, ili 22 posto, koje je ukradeno iz preduzeća u BiH bude vraćeno vlasniku nakon krađe.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nana Fata Orlović dobit će Povelju TK

Povelja će biti dodjeljena na svečanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u povodu Dana državnosti. Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila...

Možda vas zanima i ovo