Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Izrael traži deset posto teritorije Zapadne obale

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Izrael traži da anektira deset posto teritorije Zapadne obale u okviru budućeg mirovnog sporazuma, dok Palestinci pristaju da Izrael anektira samo tri posto, javila je u četvrtak lokalna internetska stranica vijesti Walla!

Iako su pregovori između Izraela i Palestinaca povjerljivi i vode se daleko od očiju javnosti, internetska stranica navela je riječi izraelskih, palestinskih i američkih zvničnika bliskih pregovaračkom procesu, koji je pokrenut u julu prošle godine.

Sudeći po izvještaju, između 70 i 80 posto jevrejskih naselja na Zapadnoj obali bit će prebačeno u Izrael, dok je Izrael “voljan da preda kontrolu” nad više od 90 posto Zapadne obale, prenosi Xinhua.

Izrael insistira, sudeći po izvještaju, na suverenitetu nad blokom naselja Gush Etzion južno od Jerusalema, kao i nad naseljima Ma’ale Adumim, Givat Ze’ev, Ariel, Kdumim, Karnei Shomron i Ma’ale Shomron.

U izvještaju se ne spominje ništa u vezi statusa teritorija u istočnom Jerusalemu, dok je izraelska gradska vlast u Jerusalemu u srijedu objavila gradnju još 550 novih kuća.

Izrael je anektirao Zapadnu obalu i istočni Jerusalem u Bliskoistočnom ratu 1967. godine, i od tada vlada tim teritorijama i naseljava ih. Dok danas zahtijeva na predaji 90 posto teritorije Palestinskim vlastima, Izrael je u prošlosti zahtijevao da anektira 6,5 posto okupiranih terirorija, počevši od 2008. godine

Američki državni sekretar John Kerry trenutno neprekidno radi na stvaranju okvirnog sporazuma kako bi unaprijedio mirovne pregovore, koji su ugroženi izraelski širenjem naselja i neprihvatljivo rigoroznim sigurnosnim aranžmanima jevrejske države.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo