Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

Izumio kosilicu koja siječe panjeve

Nemojte propustiti

Penzionera Hasiba Velića (66) iz Bihaća sugrađani poznaju kao čovjeka čiji istraživački duh nikada ne miruje.

Ovaj zaljubljenik u tehniku punih pet decenija bavi se inovatorskim poslom, a njegovi pojedini radovi pravo su čudo tehničke domišljatosti.

Mnogo godina Velić je radio posao servisera u poznatom zagrebačkom preduzeću “Rade Končar”, a penzionerske dane “krati” radeći na svojim izumima. Jedan od takvih je i specijalna kosilica sa snažnim motorom, koja je sposobna da siječe i uklanja gusto rastinje i panjeve. Za ovu kosilicu su se zainteresovali i u obližnjem Nacionalnom parku “Plitvice”, gdje je već koriste za čišćenje i uređenje zelenih površina.

“Kosilicu pokreću motori starih kompjutera, a sastoji se od posebnih kalorifera koji mogu da sijeku šiblje i rastinje, pa i male panjeve”, objašnjava ovaj bihaćki izumitelj.

Još jedan njegov skoriji izum je i neobična klizna kapija koja vertikalno izranja i spušta se u zemlju, a takvu je Velić ugradio na svom vikend imanju koje se nalazi na otoku Vir, u Hrvatskoj. Kaže kako su tamošnji turisti bili oduševljeni, a mnogo njih ga je molio da im otkrije tajnu ovog praktičnog patenta.

“Jedno jutro su mi na vrata pokucala dvojica turista iz Italije, interesujući se za ova vrata. Rekli su mi da su ona savršena za mnoge italijanske gradove koji imaju male uličice i problem sa prostorom”, priča Velić.

Dodaje kako svoje patente ne krije te je gostima objasnio sistem dizača koji podižu i spuštaju vrata, kao i način njihove ugradnje u zemlju. Kaže kako mu nije namjera da izume drži u tajnosti ili trguje njima, jer bi u tom slučaju bio biznismen, a ne izumitelj.

Sa posebnom radošću prepričava događaj iz prošlosti, kada je uspio osposobiti pokvarenu podmornicu koja je pripadala ondašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

“Moj brat Osman služio je vojni rok na toj podmornici. Kada se pokvarila, niko nije uspijevao da popravi kvar. Tada je moj brat predložio da pokušam osposobiti plovilo, sa čim su se njegovi nadređeni jedva složili. Nisu vjerovali da je tamo neki serviser iz Bihaća sposoban da popravi tako sofisticirano plovilo”, prisjeća se Velić.

Kaže kako je naposlijetku popravio podmornicu tako što je sam napravio pokvareni višenamjenski uređaj koji je pomoću senzora detektovao sve otvore na podmornici i signalizirao njihovo stanje na upravljačkoj ploči.
Dvorište njegove kuće u bihaćkom naselju Kamenica krase brojne kreacije, a među njima je i maketa uskotračne pruge koja je u Bihaću trebalo da se gradi još u vrijeme Austrougarske monarhije.

“Pruga nikad nije izgrađena, a ja sam, igrom slučaja, došao u posjed ovog projekta i sam je izgradio, istina, u umanjenoj verziji”, objašnjava on. Dodaje kako je pokušao ovjekovječiti i krajolik kojim je trebalo da prolazi željeznica.

Potok koji prolazi njegovim imanjem Velić je iskoristio za izgradnju vodenice, koja proizvodi električnu energiju i melje žito. Kaže kako se uz žubor vode i klopotanje mlinskog točka najčešće odmara. Objašnjavajući ljubav prema tehnici i inovacijama, Velić to pripisuje podneblju u kojem je rođen. S ponosom kaže da se na petnaestak kilometara zračne linije od njegove kuće nalazi selo Smiljan i rodna kuća velikog Nikole Tesle.

Zbog Velićevih vještih ruku, na prag mu dolaze mnogi građani Bihaća koji traže pomoć kada im se pokvari neki uređaj ili mašina. Zbog nesebične pomoći proglašen je za počasnog člana ovdašnjeg aero-kluba te lokalnog kluba radio-amatera. Još jedna zanimljivost je da od svoje 13. godine vodi dnevnik i do danas u njemu ima oko 19.000 unosa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Djevojčica (4) se iskrala iz kuće i otišla se igrati, njeno tijelo u autu pronašla majka…

Kao i svakog dana, pišu Novosti, djevojčica je u to vrijeme odlazila u kuću babe i djede, koja je...

Možda vas zanima i ovo