Utorak, 21 rujna, 2021

Izvadio zub i dobio odštetu od 15,5 miliona dolara

Nemojte propustiti

Stiven Slavin (59), koji je proveo 22 mjeseca u samici u jednom zatvoru u New Mexiku, gdje je bio toliko zanemaren da je sam sebi morao da izvadi zub jer mu nisu odobrili stomatološki pregled, dobiće odštetu od 15,5 miliona dolara.

zatvor-stiven-slavin

Slevin je od 2005. do 2007. godine bio u Okružnom zatvoru Dona Ana. Tokom tog perioda, nokti na nogama su mu toliko porasli da su počeli da se uvijaju oko njegovih stopala, a zbog nemogućnosti da se istušira, dobio je gljivičnu infekciju lica.

Njegove muke su počele u avgustu 2005, kada je uhapšen zato što je u alkoholisanom stanju vozio navodno ukradeni automobil. Kasnije se ispostavilo da je to bio automobil koji mu je pozajmio prijatelj. U to vrijeme Slevin je bio u depresiji i htio je da ode iz New Mexica, ali je umjesto toga završio iza rešetaka.

Misleći da je suicidan, tri dana su ga držali u ćeliji s izolovanim gumenim zidovima, ali nije primio nikakvu terapiju. Njegov advokat tvrdi da Slavin tokom zatočeništva nijednom nije vidio sudiju.

Poslije tri dana provedena u izolovanoj ćeliji, bez obrazloženja su ga premjestili u samicu. Iako je imao pravo na jednosatni izlazak svakog dana, često ga nisu puštali – kaže Coyte.

Kada je izašao iz zatvora, bio je sav zarastao u kosu i bradu, a lice mu je bilo blijedo i upalo. Čovjek je bio sušta suprotnost liku na fotografiji snimljenoj na dan kada je uhapšen, kaže njegov advokat.

Bez te slike ne bismo stigli do ovoga – izjavio je Coyte.

Isplata koja mu sleduje posle nagodbe sa okrugom Dona Ana jedna je od najvećih odšteta u američkoj historiji koja je isplaćena jednom zatvoreniku na ime zaštite građanskih prava zatvorenika. Prvu isplatu od šest miliona dolara dobiće do kraja ove nedelje, a ostatak u ratama tokom narednog perioda.

Slavinu, koji ima rak pluća i koji je, prema prognozama ljekara već trebalo da bude mrtav, nije bilo toliko bitno koliko će novca dobiti, već mu je, kako navodi njegov advokat Met Coyte, glavni cilj bio da se sazna kako je bio tretiran i kakve je tragove na njemu ostavio boravak u zatvoru.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sada je sve jasnije: Evo koliko borci moraju imati vojnog, a koliko staža osiguranja, da bi mogli u penziju po novom zakonu

Ovi uvjeti odnose na pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policiju. U Domu naroda 30. septembra delegati će raspravljati o Prijedlogu...

Možda vas zanima i ovo