Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Izvoz drvnog sektora BiH povećan za 22,3 posto

Nemojte propustiti

Najznačajnija izvozna tržišta su Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Holandija i Francuska.

Izvoz bosanskohercegovačkog drvnog sektora u prošloj godini iznosio je 1,7 milijardi KM ili 30,2 posto više nego 2020. godine. Trend rasta izvoza nastavljen je i u prva četiri mjeseca ove godine kada je ostvaren izvoz od 608,05 miliona KM ili 22,3 posto više nego u istom periodu 2021.

U prva četiri mjeseca posebno je porastao izvoz šumskih sortimenata i rezane građe, rečeno je na četvrtoj sjednici Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH.

Uvoz svih grupa proizvoda također je veći tokom 2021. kao i za četiri mjeseca ove godine. i to posebno šumskih sortimenata i rezane građe.

Najznačajnija izvozna tržišta su Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Holandija i Francuska. Najviše se uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Poljske, Češke, Slovenije, Njemačke, Mađarske, Rumunije, Turske, Italije.

Pokrivenost uvoza izvozom u 2021. je bila 345,9 posto, a za prva četiri mjeseca ove godine 304,1 posto.

– I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede i ima kvalitetan finalni proizvod koji se izvozi, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku, doprinosi na plate su veoma visoki, a sve je više prisutan i deficit stručne radne snage. Cijene repromaterijala stalno rastu, a sirovina se izvozi, tako da su primorani na uvoz i šumskih sortimenata i rezane građe kako bi ostvarili ugovoreni izvoz – navode iz Asocijacije drvne industrije i šumarstva.

Proizvođači su zabrinuti kakvo će stanje biti u drugom polugodištu ove godine, zbog sve većeg porasta cijena energenata i repromaterijala i neizvjesne potražnje za proizvodima na tržištu EU, a posebno Njemačke.

Apeluju na entitetske vlade da smanje doprinose na plate, kako bi iz tih sredstava povećali primanja uposlenim i na taj način ih zadržali da ostanu u BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Postoji rizik da BiH plati 28 miliona KM za lične karte koje nisu iskorištene

Iz TIBiH podsjećaju da je Ured za reviziju još 2015. godine upozorio da bi se ovo moglo dogoditi i...

Možda vas zanima i ovo