Nedjelja, 3 ožujka, 2024

“Ja sam kršćanin, ali Ozilova vjera je ljepša”: Ronaldo prelazi na islam?

Preporučeno

Želim da mi Bog pomogne i okrene na pravi put i pravu vjeru, rekao je Cristijano Ronaldo, napadač Real Madrida, koji prema pisanju svjetskih medija želi da pređe na islamsku vjeru.

ronaldo-cJedan od najboljih fudbalera svijeta priznao je da često priča o muslimanskoj vjeri i da razmišlja o tome da postane musliman.

Ronaldo je kao razlog ovakvog stava istakao druženje sa saigračem Mesutom Ozilom, za kojeg smatra da je pošten i iskren.

“Vjera ne bi trebalo da razdvaja prijateljstva i dovodi do ratova. Bog je stvorio vjeru da nas spoji u jednu zajednicu. Ja sam kršćanin, ali lično tvrdim da je Ozilova vjera ljepša”, rekao je reprezentativac Portugala, koji je zatim dodao:

“Nisam znao da su muslimani tako pošteni i iskreni kao Ozil. Zasad ne znam, ali možda nekada u budućnosti budem brat musliman Ozilu”.

Ukoliko Ronaldo pređe na islam neće biti prvi slavni sportista koji je to učinio.

Sigurno najpoznatiji sportista koji je kršćansku vjeru zamijenio islamskom je Kasijus Klej, slavni bokser, koji je tri puta bio prvak svijeta u teškoj kategoriji, i dobio ime Muhamed Ali. Da je promjena vjere česta među bokserima govori i to da su na islam prešli Majk Tajson, Selestino Kabaljero i Huan Karlos Gomez.

Portugalac neće biti jedni fudbaler koji je prešao na islam, jer su to učinili mnogi prije njega, a izdvajaju se Francuzi Frenk Riberi i Nikola Anelka. Vezista Bajerna, koji je inače oženjen muslimankom, dobio je ime Bilal Jusuf Muhamed, dok je sadašnji napadač Juventusa dobio Abdul – Salam Bilal. Vjeru je promijenuio i Erik Abidal, a mediji su pisali da je to uradio i Robin van Persi, što nikad nije potvrđeno.

Među poznatim sportistima koji su tokom karijera prešli na islam su i košarkaši Kreg Hodžs, Leri Džonson, Volt Hazard…

Izvor: Nezavisne novine

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas