Subota, 27 studenoga, 2021

Jabuke procvale prije dva mjeseca, pojavili se i plodovi

Nemojte propustiti

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Na jugu naše zemlje niskih zimskih temperatura do sada skoro da i nije bilo, zbog čega vegetacija obilno buja. Šteta uzrokovana neprirodnim slijedom razvoja poljoprivrednih kultura već je načinjena, a mogla bi biti i veća, zbog najavljenog zahlađenja.

Stablo jabuke u vrtu na dubravskoj visoravni procvalo još prije dva mjeseca, a prije petnaestak dana pojavili su se i plodovi.

Jedini razlog za preuranjene plodove su izrazito visoke temperature za ovo doba godine. Poremećen je godišnji ciklus razvoja biljaka, te klasični period mirovanja više ne postoji.

“Uslijed visokih zimskih temperatura dolazi do ranijeg kretanja sokova unutar voćaka, što inicira procese koji se inače dešavaju u proljeće”, objašnjava Ahmed Džubur, dekan Agromediteranskog fakulteta u Mostaru.

Nisu zbunjene samo voćke. Na dobrima poljoprivrednika u čapljinskom selu Višići ne samo da se povrće razvija brže od predviđenog nego je već vidljiva i šteta – štetočine i uzročnici bolesti.

Možda bi se njihova pojava, uzrokovana toplim vremenom, mogla i sanirati dodatnim tretiranjem biljaka, ali na pomolu je novi problem. Stižu niske temperature i mraz.

Mještani kažu da je skoro svaka svaka voćka bacila pup. Može se očekivati da će mraz sve to da uništi.

Poučeni lošim iskustvom ranijih godina, poljoprivrednici strahuju da kulture koje uzgajaju neće uspjeti adekvatno zaštititi od leda i snijega.

Zbog trenutnih klimatskih promjena, poljoprivrednici pretpostavljaju da će urodi biti prepolovljeni. To bi onda moglo dovesti i do poskupljenja robe na tržištu, odnosno dodatne prilike za procvat uvoznih artikala.

(Federalna.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo