Petak, 22 listopada, 2021

Jačati svijest potrošača o njihovim pravima i institucijama koje ih štite

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Zamjenik direktora Agencije za nadzor nad tržištem BiH Dražan Primorac izjavio je danas u Sarajevu da je Agencija u 2014. zaprimila samo šest prigovora potrošača vezanih za sigurnost neprehrambenih proizvoda, zbog čega je neophodno jačati njihovu svijest o pravima koja imaju i o institucijama kojim se mogu obratiti.

Na okruglom stolu “Podizanje svijesti potrošača u BiH o sigurnosti neprehrambenih potrošačkih proizvoda”, koji je organiziran povodom Svjetskog dana prava potrošača, Primorac je pojasnio da se najveći broj od ukupno zaprimljenih žalbi odnosio na oblast telekomunikacijskih usluga i komunalnih usluga za koje Agencija nije nadležna, već samo za neprehrambene potrošačke proizvode.

Naglasio je da je najvažnije da proizvodi koji su stavljeni na tržište budu sigurni za upotrebu, a da se potrošači koji primijete bilo kakve manjkavosti kod proizvoda trebaju obratiti entitetskim upravama za inspekcijske poslove, Inspektoratu Brčko Distrikta ili Agenciji za nadzor nad tržištem BiH kao krovnoj instituciji.

Primorac je dodao da je legislativa u BiH dobro regulirala oblast zaštite potrošača, te da je Agencija odštampala brošure u kojim je objašnjeno kako utvrditi probleme za široki spektar proizvoda, a ako bude potvrđeno da postoji štetnost takvi proizvodi bivaju povučeni s tržišta.

Predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača TK-a Gordana Bulić istakla je da zadnjih godina nemaju žalbi potrošača na kvalitet hrane, što je vjerovatno rezultat boljeg rada institucija koje se bave kontrolom, te da se najviše žalbi odnosi na paušalan obračun određenih komunalnih usluga.

Dodala je da ima i jako puno potrošača koji ne plaćaju komunalne usluge i najčešće se radi o osobama koje imaju dobra ili solidna primanja, dok najurednije plaćaju penzioneri i oni s malim primanjima.

Bulić je istakla da će se udruženja potrošača svim sredstvima boriti protiv formiranja agencija za prinudnu naplatu jer smatra da je takve sporove prihvatljivije rješavati putem medijacije nego sudskim procesima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo