Subota, 16 listopada, 2021

Jacenjuk: Vojska će odgovoriti na pokušaj pripajanja istoka

Nemojte propustiti

Arsenij Jacenjuk
Arsenij Jacenjuk

Ukrajina će odgovoriti vojnom akcijom, ako Rusija pokuša da pripoji istočni dio zemlje, poručuje predsjednik privremene vlade u Kijevu Arsenij Jacenjuk.

“Želim da zvanično upozorim Rusiju: odgovorićemo odlučno, uključujući oštre vojne mere, na svaki pokušaj ruske vojske da otima Ukrajinu, da pređe granice ili pripoji istočni ili druge regione”, rekao je, kako je objavljeno na veb sajtu vlade, Jacenjuk u Briselu, prenosi AFP.

Jacenjuk je, ranije danas u intervjuu za Rojters, rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin želi da destabilizuje ukrajinske predsjedničke izbore u maju i da se priprema se moguću vojnu akciju u Istočnoj Ukrajini.

Po Jacenjuku, Putin želi da u Ukrajini izazove provokacije, a da potom pošalje vojne snage da bi zaštitile manjinu koja govori ruski. Sam ruski predsjednik, međutim, demantuje takav scenario.

Na samitu u Briselu, koji se održava danas i sutra, lideri EU će razmotriti načine da se poveća pritisak na Rusiju povodom situacije u Ukrajini i da se pomogne ukrajinskoj posrnuloj privredi.

Strah od rata

Kriza u Ukrajini ponovo je vratila strah i rizik od rata u Evropi, izjavio je danas predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

“Pred 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, ko je mogao zamisliti da će rat postati jedistvena mogućnost u zemlji koja se graniči sa EU”, rekao je Šulc na otvaranju samita lidera evropskog bloka.

Prema njegovim riječima, pojedini ljudi su mislili da rat i rizik od njegovog izbijanja više ne predstavljaju temu razgovora, ali posljednji događaji ukazuju na rizik od oružanog sukoba.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo