Utorak, 6 prosinca, 2022

Jadransko more se ubrzano zagrijava, posljedice teško predvidive (Foto)

Nemojte propustiti

Klimatske promjene uveliko utiču i na temperature oceana i mora. Na karti koju je ovih dana objavila organizacija Marinexplore iz Kalifornije, jasno se vidi kako se proces zagrijavanja pojedinih područja odvija puno brže nego prije. Među mora koja se najbrže zagrijavaju spada i Jadran.

Foto: Marinexplore
Foto: Marinexplore

Karta na kojoj se vidi zagrijavanje oceana i mora jasno pokazuje da je temperatura u Atlantskom, Tihom i Indijskom oceanu u posljednjih 100 godina porasla za jedan stepen.

Neka područja čak bilježe i porast od dva stepena, što je slučaj i sa sjeverom Jadranskog mora.

Za razliku od većine mora koja je obilježio porast temperature, ima i onih koja su se ohladila, poput područja oko Antarktike. Tamo se mogu naći i najveće oscilacije, površinska temperatura bilježi hlađenje do dva stepena, baš kao i zagrijavanje u istom rasponu.

Roberto De Almeida, oceanograf iz Marinexplorea, ističe jedan jako zanimljiv podatak – pojedini dijelovi Tihog i Atlantskog oceana zagrijavaju se čak do 700 metara dubine, što bi moglo ugroziti morske organizme budući da većina njih živi u gornjem sloju do 400 metara dubine.

Takvo zagrijavanje moglo bi u budućnosti bitno utjecati na život u moru – od sitnih planktona do velikih kitova.

”Što se atmosfera više zagrijava, oceani primaju više topline, koja prodire prema dolje”, objašnjava De Almeida.

Upravo bi ta energija mogla utjecati na oceanske struje, koje djeluju na vremenske (ne)prilike.

klimatske-promjene2

(Net.hr)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo