Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Jagode rodile, radnika nema ni za lijeka i pored dobre dnevnice

Nemojte propustiti

“Uzgoj jagoda može biti i te kako isplativ ukoliko se posjeduje odgovarajuća radna snaga. Situacija je danas takva da radnika nema ni za lijeka i pored dobre dnevnice”, kaže proizvođač jagoda iz Sanskog Mosta.

Vremenske prilike pogodovale su ovogodišnjem urodu jagoda u sanskoj dolini, pa ovdašnji proizvođači očekuju optimalan urod. Prema riječima Suada Mehinagića, koji je među većim proizvođačima ove kulture na području Sanskog Mosta, ovo je vrijeme kada plodovi dozrijevaju i kada se realizuje prvi urod.

Upravo se čita:  Sladić ima novu prognozu: Toplotni valovi će trajati od 10 do 15 dana

“Ono što se može reći u ovom trenutku jeste da su plodovi ukusni i sočni. Aktuelna kriza uticala je i na proizvodnju jagoda, koja je značajno poskupjela, prije svega zbog rasta cijena đubriva i energenata. Ipak, i pored toga cijena je ostala na prošlogodišnjem nivou, možda je samo neznatno povećana”, dodaje Mehinagić.

Ipak, prema njegovim riječima, najveći problem jeste nedostatak radne snage, s obzirom na prirodu ove vrste poljoprivredne proizvodnje.

“Uzgoj jagoda može biti i te kako isplativ ukoliko se posjeduje odgovarajuća radna snaga. Situacija je danas takva da radnika nema ni za lijeka i pored dobre dnevnice”, kaže Mehinagić.

Upravo se čita:  Eksplozija u Tuzli: Preminuo muškarac, žena ranjena

On se proizvodnjom jagoda počeo baviti prije nekoliko godina, a u međuvremenu je udvostručio površine zasijane ovom kulturom.

Na svojoj parceli primjenjuje recept sa Zapada te kupcima omogućuje da sami dođu na njegovu plantažu i beru jagode.

“Ljudima je to zanimljivo, a tako se mogu uvjeriti u kvalitet jagoda. Posebno su oduševljena djeca, koja obožavaju ovo voće”, kaže Mehinagić. Dodaje kako je proširio zasade tako da jagode upravo dozrijevaju na površini od 2,5 dunuma. Osim ekonomske koristi, ovaj vrijedni čovjek ističe da je poljoprivreda posao koji oslobađa briga i psihičkih problema, a osim jagoda, bavi se i intenzivnim uzgojem lubenica i dinja. Kada se radi o ovim kulturama, Mehinagić se odlučio na inovativni način proizvodnje.

Upravo se čita:  Mirni skup u Sarajevu: Veliki broj građana odaje počast mladoj Bišćanki Azri Spahić

Prema njegovim riječima, od proizvodnje jagoda na samo dva dunuma, jedna četvoročlana porodica tokom godine može obezbijediti neophodna sredstva za pristojan život pišu Nezavisne.

Pročitajte još

Izdvajamo

Brojne višečlane porodice ostale bez 350 KM dječijih dodataka

Pronatalitetne mjere, da bi opravdale svoj naziv moraju biti biti dugoročne i ne isključivati jedna drugu, poručio je demograf...

Možda vas zanima i ovo