Utorak, 7 veljače, 2023

Jaja za doručak skidaju kilograme

Nemojte propustiti

Ok 60 posto mladih preskače doručak, najvažniji obrok u danu, a pravilan ranojutarnji obrok mogao bi biti ključan za rješavanje epidemije pretilosti  širom  svijeta.

jajaVisoko proteinski doručak poput kuhanih jaja ili odreska može pomoći da ostanete vitki i stopirati večernje prejedanje i noćne posjete hladnjaku, smatraju znanstvenici sa sveučilišta u Missouriju. Oni su otkrili su da doručak bogat proteinima poboljšava kontrolu apetita i smanjuje nezdrave “masne” ili ugljikohidratne obroke u večernjim satima, prenosi Daily Mail.

Istraživanje je uključilo 20 pretilih tinejđera u dobi od 18 do 20 godina koji su preskakali doručak, konzumirali visokoproteinski doručak od jaja i nemasne govedine s 35 grama proteina, ili su jeli “običan” doručak sastavljen od žitarica. Svaki obrok imao je 350 kalorija s određenim udjelom dijetalnih masti, vlakana i šećera.

Prije večere, ispitanicima je skeniran mozak pomoću magnetske rezonancije čime su se pratili moždani signali koji kontroliraju motiviranost za hranu i nagrađivanje. Uočeno je da im je visokopreteinski doručak omogućio veću “puninu” i sitost, a usto se smanjila aktivnost mozga odgovorna za kontroliranje hrane. Isto tako smnajili su se večernji visokomasni i slatki obroci u odnosu na gupu ispitanika koja nije jela doručak ili su konzumirali samo žitarice na mlijeku.

– Konzumiranje bjelančevinama bogatog obroka utječe na sitost kasnije u danu, kada je vjerojatnije da se konzumiraju visokokalorični obroci – kazala je Heather Leidy s Odsjeka za prehranu.

Ljudi koji obično preskaču doručak mogu biti skeptični prema konzumiranju hrane u jutarnjim satima, ali Leidy kaže da je potrebno samo oko tri dana da se tijelo prilagodi na takav dnevni ritam. Sugerira da se ujutro ne mora pojesti čitav burrito već i običan jogurt i sir.

Pojedete li bjelančevinaste namirnice osjećat ćete se punije nego nakon obroka bogatog ugljikohidratima ili mastima. Stručnjaci kažu da ovakav minimalni utjecaj na apetit može smanjiti ukupni dnevni unos energije. Prehrana bogata proteinima, dokazano je prijašnjim istraživanjima, utječe na gubitak težine u mnogo kraćem roku nego nemasna dijeta…

(Večernji)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Muškarac koji je skočio sa Starog mosta u Mostaru je stranac koji je u Sarajevu hodao bos po snijegu

U apartmanu su pronađene njegove lične stvari, među kojima i pasoš, laptop te dva mobilna telefona. Muškarac koji je 31....

Možda vas zanima i ovo