Srijeda, 4 listopada, 2023

Jakić: Nema opravdanja za hrvatsko grčevito opiranje konceptu građanske države BiH

Preporučeno

– Ucjenjivati na način da se kaže: ili ćete vi djelovati u smjeru promjene izbornog zakona u BiH onako kako to nama odgovara, ili ćemo mi spriječiti vaš ulazak u Atlantski pakt, nema ni smisla, ni svrhe – istakao je Tomislav Jakić za crnogorski Monitor.

Tomislav Jakić, ugledni hrvatski novinar, vanjskopolitički analitičar, bivši savjetnik predsjednika Stjepana Mesića, kritizirao je poteze Zorana Milanovića koji je najavio veto Hrvatske u vezi sa zahtjevom Finske i Švedske za prijem u NATO, uslovaljavajući hrvatski pristanak “rješavanjem pitanja položaja Hrvata u BiH”.

“To je nešto što se s pravom može nazvati nemogućom kombinacijom. Najaviti veto u slučaju primanja Švedske i Finske u NATO s obrazloženjem da će to samo još više pogoršati sigurnosnu situaciju u Evropi, to bi imalo itekako smisla. Ucjenjivati na način da se kaže: ili ćete vi djelovati u smjeru promjene izbornog zakona u BiH onako kako to nama odgovara, ili ćemo mi spriječiti vaš ulazak u Atlantski pakt, nema ni smisla, ni svrhe”, istakao je Jakić za crnogorski Monitor.

Upravo se čita:  Ovi proizvodi za djecu se povlače sa tržišta u BiH

Crnogorski magazin navodi, da, dok su pokušaji reformi Ustava BiH i Izbornog zakona, inicirani presudama Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH, vodili ka ustanovljenju građanskog a ne etno-nacionalnog principa zastupništva, bosanski HDZ i Dragan Čović, podržani iz Zagreba i Banjaluke, tražili su više hrvatskog uticaja.

Na konstataciju da poduže traje “razumijevanje hrvatskog državnog vrha za poteze Milorada Dodika”, člana Predsjedništva BiH, kao i pitanje ponavlja li se ideja o “podjeli plijena” u BiH iz devedesetih, Jakić je kazao kako se teško oteti dojmu da nije tako.

Upravo se čita:  Objavljene fotografije: Ovo je arsenal oružja s kojim su teroristi ušli na Kosovo

“Sve kada akteri tog neobičnog igrokaza to i ne bi imali na umu. Prihvaćati kao saveznika nekoga tko svako malo prijeti odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine, za tako nešto nema opravdanja. Kao što nema opravdanja ni za grčevito opiranje konceptu građanske države. Pa valjda bi svakome trebalo biti jasno da nešto nije u redu, ako se prava ljudi, pojedinaca dakle, izvode iz njihove nacionalne pripadnosti. Čovjek ima prava kao jedinka, kao građanin, a ne kao pripadnik ovoga ili onoga naroda”, istakao je.

Čim krenete tim putem, dodao je on otvorili ste vrata diskriminaciji.

“U Federaciji BiH biraju se dva člana Predsjedništva države, hrvatski i bošnjački. Hrvatskoga mogu uz Hrvate birati i Bošnjaci, baš kao što bošnjačkoga, uz Bošnjake, mogu birati i Hrvati. Problem je u tome što takav sistem ne osigurava da će hrvatski član Predsjedništva BiH uvijek biti iz HDZ. Naime, dok je po istom zakonu, dva puta, u Predsjedništvo biran Dragan Čović iz HDZ, niko se nije bunio, ni u Mostaru, ni u Zagrebu. No, kada je taj zakon omogućio da kao hrvatski član Predsjedništva bude izabran, naravno, Hrvat, ali Hrvat koji nije član HDZ, počela je ‘dreka’ koja je svakim danom sve jača, mada je i sve besmislenija. Jasno je, naime, da nije u pitanju ravnopravnost Hrvata, nego dominacija HDZ BiH”, zaključio je Jakić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo