Petak, 22 listopada, 2021

Jame bez dna – prirodni fenomeni ili nešto drugo?

Nemojte propustiti

U posljednje vrijeme sve češće stižu izvještaji o pojavljivanju rupa različitih dimenzija u zemlji koje gutaju sve pred sobom. Takvi događaji do sada su zabilježeni i u Hrvatskoj i BiH.

Rupa u Banjaluci
Rupa u Banjaluci

Iz neobjašnjivih razloga u zemlji su nastale rupe duboke od nekoliko metara do nekoliko desetina metara. I dok stručnjaci navode da je riječ o prirodnim pojavama, ima i onih koji su skloni vjerovati da je “to najava Sudnjega dana”.

S fenomenom učestalih otvaranja rupa u našoj državi susreli su se nedavno mještani sela Ljubačevo kod Banje Luke, koje je iznenadilo urušavanje tla na livadi, gdje je propadanjem zemlje, bez konkretnog povoda, nastala jama duboka više od 20 metara i prečnika oko tri metra.

Ovu ogromnu rupu, bez vidljivog dna, na brdu zvanom Ćulumi prvi je pronašao mještanin Goran Ćulum, koji kao lovac često tuda prolazi.

Naša ekipa na licu mjesta uvjerila se u nesvakidašnji prizor čija pojava izaziva strah među mještanima.

Nikada ranije na ovom području nije bilo sličnih pojava. Moja porodična kuća nalazi se u neposrednoj blizini i gotovo svakodnevno prolazim ovim putem. Primijetio sam veliki otvor, prečnika nekoliko metara, ali nisam smio prići da vidim šta se desilo. Obavijestio sam mještane, a kasnije i nadležne službe, koji su došli da provjere – ispričao nam je Ćulum.

Jama je odmah označena, a članovi Speleološkog društva “Ponir” prvi su se spustili u nju. Međutim, zbog klizavog i blatnjavog terena, nisu uspjeli utvrditi konačnu dubinu niti druge pojedinosti vezano uz njen karakter i način nastanka, pa se čeka toplije vrijeme da se nastavi s istraživanjima.

Za sada je utvrđeno da je u pitanju tzv. karstni teren na kojem vremenom dolazi do topljenja karbonatnih stijena i formiranja šupljina u unutrašnjosti zemlje. Od težine zemlje može doći do urušavanja površinskog sloja usljed čega nastanu ovako velike jame.

I pored bar djelimično naučnog objašnjenja o nastanku rupe u Ljubačevu, mještani, ali i brojni posjetioci koji dolaze da vide ovo čudo stvaraju razne misterije o tome kako i zašto se zemlja otvorila baš na ovom mjestu.

Neki smatraju da je to Božije djelo, drugi da je riječ o predskazanju ili najavi za nešto još veće. Počele su kružiti i priče da je nedaleko od ovog mjesta, nekada davno, također bila slična rupa, samo malo manja, koju su ljudi onda zatrpavali da bi izravnali teren. Uglavnom, nije nam svejedno, jer su seljani nebrojeno puta prelazili preko tog terena izvlačeći drva iz šume. Ne bismo voljeli da neko strada, bilo da je u pitanju čovjek ili životinja – ispričala nam je jedna starica iz ovog mjesta.

Ljudske žrtve

Učestalo otvaranje rupa u BiH, Hrvatskoj, ali i drugdje u svijetu stručnjaci objašnjavaju kao prirodni fenomen, ali i utjecaj čovjeka na životnu sredinu. Do sada je u SAD-u i Hrvatskoj iznenadno otvaranje zemlje odnijelo i ljudske živote.

Mjesto gdje je pronađen nastradali mladić (Hrvatska)
Mjesto gdje je pronađen nastradali mladić (Hrvatska)

Velike rupe u zemlji otvaraju se, prije svega, zbog utjecaja prirode, ali i čovjek svojim djelovanjem i zagađivanjem okoliša može “razljutiti” prirodu.

U našim kraškim područjima obilne kiše najčešće uzrokuju stvaranje jama iako se zemlja može otvoriti i zbog potresa, kaže direktor Federalnog zavoda za geologiju dipl.ing. geologije, prof. dr. Hazim Hrvatović.

Rupe koje se otvaraju na infrastrukturnim objektima posljedica su propusta. Kada je riječ o otvaranju rupa na pašnjacima ili livadama, takva dešavanja zavise od geološkog sastava tla. Ako je površinski pokrivač, odnosno humusni sloj tanji, pogotovo u karstnim terenima može doći do slijeganja tla, a to je povezano s prisutnošću određene količine vode. Dakle, ili vode ima ili nema, pa temperaturne promjene mogu utjecati na propadanje zemlje – pojašnjava Hrvatović.

Rupa u Hrvatskoj progutala mladića zajedno sa klupom
Rupa u Hrvatskoj progutala mladića zajedno sa klupom

On napominje da se zbog tih pojava građani ne trebaju previše uzbuđivati, te dodaje da te pojave nisu nikakav fenomen.

Moguće prostore gdje se to može desiti treba sagledati. Mi nemamo nikakvih podataka o područjima jer se tlo ne istražuje – ističe Hrvatović.

Rupa u Lovranu (Hrvatska)
Rupa u Lovranu (Hrvatska)

Novonastala misteriozna rupa široka 2,5 i duboka oko 1,5 metara u Poljicima kod Imotskog u Hrvatskoj progutala je betonski stub. Kako tvrde neki mještani, iz rupe se čuju čudni zvukovi, za koje vjeruju da ih proizvode duhovi. U Hrvatskoj su se čudne rupe do sada otvorile u Drnišu, Istri, Međimurju i Zadru, a do sada su usmrtile jednog čovjeka.

Jama kod Drniša

Foto: Radio Istra
Foto: Radio Istra

Mještani sela Čupići kod Drniša u Hrvatskoj zaledili su se od straha kada su dvjestotinjak metara od svojih kuća ugledali rupu bez dna. Riječ je o krškom poroznom tlu u kraju poznatom po vađenju boksita, a prema još neslužbenim procjenama, ponor je dubok nešto više od 100 metara, a dug oko 50 do 70 metara.

rupa3

Vozač preživio

Devet metara duboka i šest metara široka rupa otvorila se pred vozačem kamiona kada je prolazio kroz mjesto Kunming u provinciji Junan, piše „Word Chaos“.

– Odjednom se čula tutnjava i tlo se počelo urušavati. Prvo sam pomislio da je potres. Nakon toga se čula lomljava i moj je kamion bio uvučen u rupu, a nisam znao koliko je duboka. Bilo je užasavajuće – rekao je vozač policiji.

Propao u rupu igrajući golf

golferupaonateren

Mark Mihal (43) igrao je golf u Vaterlou u Ilinoisu kada je iznenada izgubio tlo pod nogama i upao u rupu koja se otvorila u zemlji. Iz rupe duboke 5,5 metara izvukli su ga prijatelji i menadžer golf terena.

Izvor: Dnevni avaz

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo