Subota, 27 studenoga, 2021

Janković: Ubistvo na Korićanskim stijenama naredili stranci

Nemojte propustiti

Jefto Janković (Foto: Agencije)
Jefto Janković (Foto: Agencije)

Bivši istražni sudija iz Banjaluke Jefto Janković sugerisao je, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, da su ubistvo muslimana na planini Vlašić u ljeto 1992. naredile strane obavještajne službe “da bi Srbe prikazale kao životinje”.

Janković, koji je na Korićanskim stijenama na Vlašiću “počeo, ali nije završio uviđaj”, počinioce zločina nazvao je kriminalcima, tvrdeći da kao istražni sudija nije imao ovlaštenja da naredi njihovo hapšenje.

“To je srpska sramota, to nam nije trebalo… Svi razumni ljudi to su osudili”, rekao je Janković.
On je rekao da sumnja da su počinioci bili možda ubačeni i preobučeni u policajce i da je zločin izveden da bi Republika Srpska bila podvrgnuta “raznoraznim pritiscima”.

“To je nekome trebalo da se Srbi prikažu kao zločinci… To rukovodstvu sigurno nije trebalo”, dodao je Janković.

On je istakao da niko na srpskoj strani nije opravdavao to što se desilo na Vlašiću i potvrdio je da je vidio depešu kojom je Karadžić naredio tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Srpske Mići Stanišiću da se počinioci zločina na Korićanskim stijenama pronađu i kazne.

Prema optužnici protiv Karadžića i ranijim presudama, policajci iz Prijedora, predvođeni Darkom Mrđom, ubili su 21. augusta 1992. na Korićanskim stijenama oko 200 zarobljenih muslimana. Mrđu, koji je priznao krivicu, Tribunal je osudio na 17 godina zatvora.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo